мобилни оператори, заповед, забрана, поскъпване, цени, Корнелия Нинова, КЗП

Забраниха на мобилните оператори да увеличават цените на услугите си от Нова година

Министерството на икономиката и индустрията, оглавявано от Корнелия Нинова, забрани със заповед на мобилните оператори да увеличат цените на услугите си от Нова година. Това се случва след като Комисията за защита на потребителите се е произнесла, че искането е нелоялна практика, стана ясно на съвместен брифинг на ведомството и КЗП.

„По отношение на обявеното намерение за повишаване на цената на мобилните операторите, Комисията за защита на потребителите към Министерството на икономиката се произнесе, че това е нелоялна търговска практика. Мобилните оператори искат да си вдигнат цената двойно накуп през януари. За нас това е нелоялно и от днес още ще има акт на органа, с който я забраняваме“,, каза Корнелия Нинова.

И обясни защо тази практика е нелоялна:

„Практиката е нелоялна, защото мобилните оператори възнамеряват да вдигнат 2 пъти цената, защото искат да го направят за 2020 и за 2021 година накуп през януарифевруари, когато излезе индекстът на НСИ, да се отрази във фактурите за февруари“, поясни Корнелия Нинова.

Тя предупреди мобилните оператори, че ако въпреки забраната, решат да увеличат цените, ще бъдат глобени със сумата от 1000 до 30 000 лева. Ако заповедта за забрана бъде обжалвана, ведомството ще иска от съда предварително изпълнение, което няма да позволи увеличаването на цените.

Ще бъде възстановен и националния съвет за защита на потребителите, който не се е събирал повече от 2 години. Целта било всеки потребител да знае, че държавата е до него и ще го защити.

„Защитата на българския потребител ни става абсолютен приоритет. 21 000 жалби са постъпили тази година в КЗП. Това показва колко хора са засегнати от най-различни казуси. Най-често жалбите са срещу енергоразпределителни дружества, топлофикации, ВиК – дружества, некачествени стоки. Това е симптом – колко много хора имат проблем по отношение на потребителските си права”, категорична бе Нинова.

- реклама -