Забавянето за еврозоната не трябва да обезкуражава България, еврото носи ползи

С Валдис Домбровскис обсъдихме важни въпроси, свързани с пътя на България за членство в еврозоната, съответните етапи, техническата подготовка и сроковете, в които могат да бъдат поискани конвергентните доклади.

Това коментира премиерът Гълъб Донев след среща с изпълнителния заместник-председател на ЕК, отговарящ за икономиката в интерес на хората.

„Нашият фокус беше върху присъединяването на България към еврозоната. Искам да подчертая, че ЕК ще продължи да подкрепя работата на правителството и да работи тясно с българските власти, за да гарантира, че тази работа ще доведе до успех и България ще може да влезе в еврозоната”, посочи Валдис Домбровскис.

Домбровскис изрази надежда, че страната ни ще успее да влезе в еврозоната от 1 януари 2025 г. „Междувременно, България ще трябва да отговори на всички критерии от Маастрихт, не само за инфлацията. Трябва да се изпълнят ангажиментите, свързани с периода след ERM II”, добави той.

„Забавянето не трябва да обезкуражава България. Еврото носи ползи за икономиката и за гражданите.

По този начин страната ще попадне в центъра на европейския проект и се надяваме, че ще има успех”, посочи още изпълнителният заместник-председател на ЕК.

Той отново заяви, че единственият проблем пред България е инфлацията. „Това е съвместна оценка както на българските власти, така и на експертите от ЕК. Този критерий не се изпълнява, дори сте далеч от целта.

Възможната дата за присъединяване е 1 януари 2025 г. Датата не е важна, трябва да се изпълнят критериите”, посочи Домбровскис.

- реклама -