Забавлението във Фейсбук със снимки „10-годишно предизвикателство” не е опасно

Набралото популярност във „Фейсбук” „10-годишно предизвикателство” (10-years-challеnge) може да се окаже инструмент за събиране на информация, твърдят експерти. В една от последните кампании в социалната мрежа потребителите публикуват своя актуална снимка, придружена със своя снимка отпреди 10 г.

Експерти обаче се съмняват, че информацията може да се използва за разработване на алгоритми за лицево разпознаване. При подобен случай отпреди няколко години „Майкрософт” създаде сайт, в който потребителите качват своя снимка, а алгоритъмът разпознаваше приблизително каква е възрастта им.

Кампанията набра популярност в последните седмици не само във „Фейсбук“, но и в други социални мрежи като „Туитър“ и „Инстаграм“. Условието е потребителят да качи своя актуална снимка и своя снимка отпреди 10 г., за да покаже доколко му се е отразила възрастта.

Технологични експерти обаче веднага предупредиха, че кампанията може да се окаже нечий инструмент за събиране на лични данни. Дейвид Ууд от Университета в Куийнс например заявява пред „Ванкувър Сън”, че „би било доста невероятно да е просто за забавление”.

Първите съмнения, че снимките може да се използват за разработване на алгоритми за лицево разпознаване, дойдоха от Кейт О’Нийл – основател на техно-консултантската компания KO Insights. В статия за сайта Wired О’Нийл пише: „Представете си, че искате да тренирате алгоритъм за лицево разпознаване, така че да се научи да отчита възрастови характеристики и по-специално – да разпознава прогресията на възрастта, т.е. как най-вероятно ще изглеждат хората след време. В идеалния случай ще ви трябва широка и селектирана база данни със снимките на много хора. Допълнително ще помогне, ако знаете, че снимките са с точна разлика помежду си – да речем 10 години.”

Фейсбук твърди, че играта не е започнала от тях, а от потребителите и не е опасна

10-годишното предизвикателство е само за забавление, а не с някакви други цели, каза в официалния си отговор фейсбук. Социалната мрежа беше обвинена от конспиратори, че събира данни на потребителите си, като ги поощрява да публикуват свои стари снимки отпреди 10 г. Така се опитва да разработи изкуствен интелект с алгоритъм за лицево разпознаване, който проследява как остаряват хората.

“Тези колажи станаха популярни от само себе си и фейсбук няма нищо общо с тенденцията”, каза още говорителят на социалната мрежа.

- реклама -