САЩ конгрес правителство затваряне финансиране Тръмп ограда

За втори път тази година правителството на САЩ остава без пари и частично спира работа

Правителството на САЩ частично преустанови работа заради липса на финансиране.

Така нареченото „затваряне“ (shut down) е резултат от провалените преговори в Конгреса между републиканци и демократи по въпроса за отделяне на средства за строителството на стена по границата с Мексико, за която настоява президентът на САЩ Доналд Тръмп

На този етап американските законодатели не са приели бюджета за фискалната 2019 година, която в САЩ започва още на 1 октомври. Трябваше да бъде одобрен, но двете камари на Конгреса приключиха заседанията си и не приеха никаква компромисна резолюция, която да й позволи да избегне затварянето на федералните ведомства. Около една четвърт от правителството сега остава без финансиране, по-специално Държавния департамент, Министерството на финансите, Министерството на търговията и Департамента за вътрешна сигурност.

Тръмп заяви, че не може да бъде избегнато спиране на правителството, но изрази надежда, че то няма да продължи дълго.

„Спирането на правителството ще се случи, нищо не може да се направи по въпроса“, написа той в Туитър.

„Сега решава Сенатът, и всъщност демократите, защото се нуждаем от техните гласове“, каза още той.

„Да работим заедно на двупартийна основа и да го направим. Надявам се, че спирането на работата на правителството няма да продължи дълго“, добави американският лидер.

Преговорите във Вашингтон между отделни групи сенатори и конгресмени, от една страна, и Белия дом, от друга, продължават, предаде ДПА.

- реклама -