За Цветница Бачковският манастир подарява мощите на Свети Мина на едноименния храм в район „Слатина“

Тази Цветница, на 8 април, от 08:30 часа в новоотворения храм „Свети Мина“ в кв. Гео Милев, район „Слатина“ – Столична община,

ще бъде извършена тържествена служба за посрещане мощите на Свети Мина, подарени на църквата от Бачковския манастир.

Кацнал на малкото си възвишение на границата между двама велики поети – Гео Милев и Христо Смирненски, храмът Свети Мина в район „Слатина“ вече 150 години тихо кротува, сякаш за да ни покаже, че нищо дарено не е малко.

След прекалено дълъг сън миналата година той отвори врати за миряните от „Слатина“ с усилията на гражданите, които не можеха да се примирят, че нещо, съградено с толкова любов и надежда, може да остане недостъпно и забравено.

Еднокорабен храм, построен върху място, на което дълго преди съграждането му са се извършвали религиозни обреди и причастия, храмът „Свети Мина“ пази икони от 1773 година, а преданието разказва, че в него се е криел и самият Васил Левски.

Място за съмишленици, хора със споделена вяра, съпричастност и мисъл за нещо по-голямо и добро от всеки един от нас поотделно.

В храма вече се извършват литургии всяка сряда и неделя, но въпреки това той има нужда от сериозен ремонт и укрепване на конструкцията. Усилията на районната администрация и доброволци по пълното му възстановяване вече са в ход.

Дарения могат да се изпращат по банков път на следната сметка в Postbank:

BIC: BPBIBGSF

BG27 BPBI 7942 1024 6623 01.

За ЦН при храм “ Св. вмчк Мина“

- реклама -