урна гласуване

ЦИК започва регистрацията за изборите за президент и за референдума

Започва регистрацията в ЦИК за изборите за президент и за референдума

На 12 септември Централната избирателна комисия (ЦИК) започва да приема документи за регистрация на партии, коалиции и инициативни комитети за участие в изборите за президент и вицепрезидент на републиката, насрочени на 6 ноември.

Започва приемът и на документи за регистрация на партии, коалиции и инициативни комитети за участие в информационно-разяснителната кампания по въпросите на националния референдум.

Приемането на документите ще се извършва всеки ден от 9.00 до 17.00 часа.

Крайният срок за подаване на заявление за регистрация в ЦИК на партиите и коалициите за президентските избори е до 17.00 часа на 21 септември, а за инициативните комитети до 26 септември. 26 септември е крайният срок и по отношение на документацията за референдума.

По традиция първи в ЦИК регистрация ще внесат от ГЕРБ. Още в 9.00 часа ръководството на партията ще подаде необходимите документи за регистрация. От дни членове на младежката регистрация пазят ред пред входа на ЦИК.

Миналата седмица стана ясно колко ще ни струва вота през ноември. В сряда правителството одобри 47,080 млн. лева за разходите по подготовката и произвеждането на 6 ноември 2016 г. на изборите за президент и вицепрезидент на републиката и на националния референдум.

Средствата се осигурят от централния бюджет за 2016 година.

Въпросите на референдума са:

  • „Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?“;
  • „Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?
  •  „Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?”.
- реклама -