За счупена плочка: Жена осъди община Благоевград (Колко взе?)

Жена осъди община Благоевград, защото паднала на счупена тротоарна плочка и пострадала сериозно. 70-годишната С. М. ще трябва да получи 5000 лв. обезщетение за неимуществени вреди, както и 1039 лв., които е дала за лечение и рехабилитация, реши на първа инстанция Районен съд – Благоевград. Решението не е окончателно и може да се обжалва.

Инцидент

Инцидентът е станал на 11 юни м. г. Жената вървяла по тротоара по бул. „Васил Левски“, но се спънала в разместена и неравна плочка. Паднала напред по очи, опитала да се предпазила с ръце, при което си била ударила ръцете, лицето и коленете.

На местата на удара веднага били образувани кръвонасядания, като на определени места станали открити кървящи рани. Почувствала болки в областта на дясната китка, която се подула. Хората на улицата й помогнали да стане и повикали екип на Спешна помощ. Настанена била за лечение в отделение по ортопедия и травматология. Оказало се, че има счупване на лъчевата кост от дясната подмишница, хематом по лицето и шията, кръвонасядания, охлузвания с кръвонасядания краката. Претърпяла операция и наместване на фрактурата с вътрешна фиксация.

Болки

След преживяното пенсионерката изпитала физически болки, както и емоционално разстройство, психично неразположение, стрес, безпокойство, изживяла негативни емоции.
Съдът е категоричен, че общината не е изпълнила задълженията си да поддържа и ремонтира тротоара и да осигури най-добри и безопасни условия за преминаването на пешеходци.

„Не може да се очаква жената да знае за състоянието на плочките на тротоара и да ги заобиколи. Като не е заобиколила разбитите, разместени и неравни плочки на тротоара, тя не е допринесла за настъпването на увреждането си и отговорността на общината не следва да бъде намалена“, категоричен е съдът и уважи исковата молба на пенсионерката.

- реклама -