бръчки
сн. БГНЕС

За пронизващите очи на Маркон и бръчките на Меркел: Френски министър разкрива в книга какви са световните лидери

Еманюел има красиви сини очи. Бръчките на Ангела могат да разказват истории. Доналд трудно може да се фокусира в разговор.

Това пише в книгата си френския финансов министър Бруно льо Мер. Тя е току що издадена и е написана някъде между опитите му да спаси френската икономика и собствената му битка с COVID-19. „Ангелът и звярът“ е 345 страници и в нея льо Мер разказва за работата си по време на управлението на президента Макрон. Както и за трудните си преговори със САЩ върху данъците за дигиталната индустрия, пакетът „Мобилност“, данъчните реформи във Франция.

Министърът с френския президент/сн. БГНЕС

Но, това, което мнозина ще намерят за най-интересно е впечатленията от близките му срещи с най-големите световни лидери.

За синия поглед на Макрон

Нашият президент има изненадващо твърдо ръкостискане. Той е очарователен, съблазнителен и в речите си умело смесва смелата си политическа визия с по-обрани изказвания. Но, най-впечатляващи са сините му очи, които имат металически отблясък и приличат на езеро, в което се отразяват слънчевите лъчи, описва Макрон като същински поет Бруно льо Мер.

Финансист номер 1 си спомня и комплимента, който му направил Тръмп по време на среща на Г7. „Първо той пристигна с хеликоптер и всичко изглеждаше като сцена от филма „Апокалипсис Сега“. По време на разговорите бившия американски президент изглеждаше сякаш не е особено фокусиран и постоянно се разсейваше. Потропваше с пръсти върху масичката за кафе с известна досада и изненадващо в един момент възкликна по мой адрес: „Имаш много красив министър, Еманюел!“ След това Доналд Тръмп задал въпрос и на Мелания дали намира Бруно льо Мер за крайно привлекателен.

За бръчките на Меркел

сн. БГНЕС

В книгата, в която се разказва за дузина мъже в политиката, няколко страници са отделени специално за важните дами от съвремието ни. Те са описани като „забележителни дами, променила световната политика със своя прагматизъм“. Освен за германския канцлер, Бруно льо Мер споделя мнението си за Кристин Лагард, Урсула фон дер Лайен и Маргрете Вестагер.

А, за Меркел има написана цяла глава. Авторът я хвали за нейните смели решения и позиции за емигрантската криза и нейната политическа енергия. „Тя има една невероятна сдържаност, от която никога не се отклонява, а в гласа й винаги има нотка нежност колкото и твърдо да звучи.“

Специално място френския министър обръща на бръчките по лицето на канцлера.

„Ъгълчетата на устните й падат в две дълбоки бразди, сякаш непрекъснато се извиняват за грешките на Германия от миналото, които тя познава добре.

- реклама -