За празника: Музеи и безплатно паркиране в София

За празника: Музеи и безплатно паркиране в София. Музеите на София остават отворени в Деня на Съединението. Националният военноисторически музей ще изненада посетителите с безплатен тур на 6 септември.

Военноисторическият музей ще припомни

вещи и факти от бурните събития отпреди 137 години.

Музеите в София ще работят със стандартното си работно време в Деня на Съединението 6 септември, съобщи БТА.

Желаещите да посетят Националния археологически институт с музей (НАИМ) към БАН на ул. „Съборна“ 2 ще могат да го направят от 10.00 до 17.30 ч., за да разгледат временната изложба „Българска археология“, която ще остане там до 18 септември. Експозицията, една от най-богатите и разнообразни досега, представя най-интересните находки от миналия археологически сезон.

Реално или в постерен вид в нея са

показани над 650 експоната от праисторията до Възраждането от повече от 70 обекта и 21 музея в цялата страна.

Сред проучваните места са пещерите Козарника и Бачо Киро, праисторическите селищни могили Провадия, Порой, Суворово и Козарева могилала, надгробни могили от средната бронзова епоха при Изворово, Хасковско и от ранната желязна епоха при Врабча, Пернишко, къснобронзовият некропол при Балей, елинистическата гробница в местността Таш баир при с. Новград, античният Одесос, римските градове

Филипопол, Рациария, Августа Траяна, Алмус,

късноантичната крепост при Якоруда, средновековните столици Плиска и Велико Търново, средновековният град Лютица и Кремиковският манастир. Сред най-впечатляващите находки са праисторически човешки фигурки и съдове от Провадия и Чирпан, златни накити от средната бронзова епоха от Изворово, фибула във формата на гущер от Драгоман, златни бижута от Трапезица.

От Националния военноисторически музей (НВИМ) също съобщават, че ще работят извънредно, но с обичайното работно време и входни такси. По повод 137-годишнината от обявяването

на Съединението екипът на НВИМ е подготвил безплатен

тематичен тур от 11.00 и 14.00 ч. за своите посетители. Те ще имат възможност да се върнат назад в миналото и да се запознаят с артефакти и истории, които пазят спомена за паметните дни на септември 1885 г.

В празничния ден Националният политехнически музей ще работи от 9.30 до 18.30 ч., като продажбата на билети приключва в 17.30 ч. В стандартното си работно време, от 10.00 до 18.00 ч. ще е отворен и музеят “Земята и хората”. Със същия график ще работи и Регионалният исторически музей в столицата. Националният исторически музей в Бояна ще приема посетители от 9.30 до 19.00 ч., а Националният природонаучен музей – от 10.00 до 17.00 ч.

Без „синя“ и „зелена“ зона на 6 септември в София

Безплатно ще бъде паркирането в София на Деня на Съединението на България – 6 септември.

Зоните за почасово платено паркиране „синя“ и „зелена“ няма да работят в празничния ден, съобщиха от Центъра за градска мобилност.

Градският транспорт в София пък ще се движи с празнично разписание.

- реклама -