Северна Корея

За пръв път поканиха Северна Корея на Мюнхенската конференция за сигурност

Заместник-министърът на външните работи на Северна Корея Ким Сунг Ген е поканен на Мюнхенската конференция за сигурност и ще стане първият официален представител на Пхенян, който ще присъства на това събитие, заяви ръководителят на МКС Волфганг Ишингер.

„Вярвам, че когато Северна и Южна Корея водят преговори за разведряване и когато Тръмп се среща лично с лидера на Северна Корея, такава покана не може да бъде грешка. В крайна сметка, ние имаме дипломатически отношения със Северна Корея“, каза Ишингер в интервю за ДПА.

Той отбеляза, че обмислял този въпрос още миналата година. „Вярвам, че сега е моментът, в който това може да се опита“, добави той.

Според него той може да си представи присъствието на представители на Северна и Южна Кория заедно с тези на САЩ на една и съща сцена. Очаква се САЩ да бъдат представени от трима високопоставени политици наведнъж – държавният секретар Майк Помпео, шефът на Пентагона Марк Еспър и председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси.

Ишингер също каза, че разчита на участието на министрите на външните работи на КНР и Иран, Ван И и Мохамед Джавад Зариф. Общо 18 държавни глави, 12 правителствени ръководители и 70 министри на външните работи и отбраната се очакват в Мюнхен.

Според Ишингер една от ключовите теми ще бъде „разделението“ между западните страни. „Не трябва да се разпиляваме върху 27 отделни кризи, но да повдигаме основни въпроси за световния ред, регионалния ред или безредието, за бъдещето на Запада. Изглежда, че Западът не е готов за по-нататъшно разширяване, а по-скоро е попаднал под натиск“, обясни Ишингер.

- реклама -