За първи път от 18 години – учение с ракети край нос Емине 

За първи път от 18 години насам в България се проведоха експерименталните стрелби на противокорабен ракетен комплекс “Рубеж.

Публикувахте от Бойко Борисов в Четвъртък, 11 юни 2020 г.

Премиерът Борисов поздрави участниците са професионализма.

„Много интересна и мощна ракета, 20 метра над морето лети и може да поразява кораби на 40 км. Военните също са доволни, защото през последните 18 години такива обучения не бяха финансирани и провеждани.“, каза премиерът.

Днес е исторически момент за Военноморските сили.

Това отбеляза министърът на отбраната Красимир Каракачанов. „За ВМС днес беше голямо предизвикателство – да проведат успешно тези стрелби, защото имаше много неизвестни. Хората, които последно преди 18 години са провеждали подобни стрелби, отдавна вече не са в строя“, подчерта министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

По думите му – на този етап нищо не налага съкращаване на средствата модернизация на армията.

„Благодарение на средствата, които отделя сегашното правителство, може да се провеждат повече учения, да се ремонтира съществуващата техника и да се закупува нова“, посочи още министър Каракачанов.

„Целият военноморски флот работи за изпълнението на тази задача: Флотилия бойни и спомагателни кораби, навигационно-информационната система, бреговата система за наблюдение. Да благодарим и на Гранична полиция. Това е огромен труд и изразявам своето задоволство, че всичко премина успешно“, заяви и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов след провеждането на експерименталната практическа ракетна стрелба с ПБРК „Рубеж“.

- реклама -