За пръв път от 10 века: Благодатният огън се спусна над храма на Божи гроб при закрити врата

Благодатният огън се появи в храма на Гроба Господен в Йерусалим.

Заради пандемията от коронавирус за първи път от десет века насам тържествената церемония е проведена при закрити врата и в отсъствието на поклонници и вярващи.

След появата на огъня патриархът на Йерусалим Теофил III го раздаде на свещенослужители от различните конфесии, които управляват храма.

 

Измолването на Благодатния огън се извършва в навечерието на почитането от православните християни Възкресение Господне на Велика събота. Обикновено на богослужението присъстват хиляди поклонници, които изпълват както църквата, така и целия Стар Йерусалим.

Благодатен, или още Свещен огън, е огън, запален по свръхестествен начин според православните християни. Това става всяка година на Страстна събота, деня преди православния Великден, в храм „Възкресение Христово“, построен точно върху Божи гроб в Йерусалим. Подготовката започва от сутрина.

В първите минути след запалването този огън има уникалното свойство да не излъчва топлина и да не изгаря. Огънят възниква над Божи гроб като стълб от синя светлина, от който патриархът запалва свещи. Понякога се запалват спонтанно свещите и лампите около църквата.Патриархът изнася огъня пред църквата, откъдето вярващите го разнасят, а в някои случаи бива пренасян със специални самолети до по-далечни православни страни като България и Гърция.

Само православните християни получават Благодатния огън и го раздават на другите деноминации.

Самолетите вече чакат огъня на летището в Тел Авив.

Заради мерките за сигурност, свързани с епидемията от коронавируса, Благодатният огън няма да бъде донесен у нас тази година. В повечето църкви пазят Свещения пламък от миналата година.

Светият Синод реши полетът до Тел Авив да не се осъществи, а средствата, предвидени за него, да бъдат насочени за борба с COVID-19.

В петък улиците на Стария град в Йерусалим останаха зловещо пусти за разлика от традиционното събиране на хиляди вярващи в Страстната седмица и специално за повтаряне пътя на страданията на Иисус Христос по Via Dolorosa.

- реклама -