За пети път – турските власти забраниха истанбулската прайд седмица

Турските власти са забранили провеждането на събитията, планирани за т.нар. „Прайд седмица“ в Истанбул за пета поредна година.

Проявите са били забранени също и в средиземноморския курорт Анталия и в третия по големина турски град Измир.

По този повод Фотис Филипу, заместник-директор за Европа на правозащитната организация Амнести интернешънъл заяви: „Тези дискриминационни решения са част от разширяващото се и все по-обезпокоително потискане на правата на ЛГБТИ (общността) в Турция. Тази същата нетолерантност, която доведе до забраната на истанбулския прайд от 2015 г. насам, се разпространява в цялата страна.“
Истанбулската прайд седмица трябваше да започне в понеделник и да продължи до 30 юни, като в рамките й бяха предвидени 70 събития.

Говорителят на организаторите на истанбулския прайд Берен Азизи каза на пресконференция, че не е било дадено разрешение за шествие на 30 юни на площад Таксим. Искането за събиране в квартал Бакъркьой в предградията на града все още се разглежда.

Миналата година полицията използва сълзотворен газ, за да разпръсне демонстранти, които не се съобразиха със забраната за провеждане на истанбулския прайд.

- реклама -