За първи път в България: Кръвен тест открива над 70 вида рак

Възраст

Новият тест, наречен Truchek, е подходящ за хора на възраст между 40 и 70 г., а при фамилна обремененост може да се използва и за хора навършили 30 г.

Изпълнителният директор на „Хил клиник“ проф. д-р Румен Бенчев обясни, че тези над 70 вида рак, които могат да бъдат засечени с кръвната биопсия, представляват 81% от всички ракови образувания в човешкия организъм. Сред тях са рак на простата, гърдата, панкреаса, белия дроб, главата и шията и т.н.

Клетки

„Тестът е с 99,9% специфичност, което го прави изключително достоверен. Сензитивността е 92% за установяване на рак в различни стадии, а точността за определяне на органа, от който произхожда тумора, е 93.1%“, посочи д-р Бенчев.

Д-р Стефан Шустер, който е доктор по медицинска химия и управляващ директор на Datar Cancer Genetics за Европа, обясни, че този метод намира циркулиращи туморни клетки, които се освобождават в кръвта. „В зависимост от вида на рака можем да го засечем още в първи стадий между 75% и 92% от случаите. Например 75% за рака на ендометриума и над 90% за рак на гърдата“, каза той. Тестът обаче не засича онкохематологични заболявания.

Определят най-подходящото лечение

Освен Truchek са разработени и още две иновативни кръвни изследвания – Trublood, което замества традиционната тъканна биопсия, когато такава не може да се направи и Еxacta, който се използва от онколозите за определяне на най-подходящото лечение. Това се случва чрез генетично изследване на цялостното туморно образувание, въз основа на което може да се определят най-точните химиотерапевтични агенти, с които да се атакува ракът. Тези два теста обаче не са скринингови и затова се назначават от лекар.

- реклама -
error: Съдържанието е защитено