За първи път трансплантираха бял дроб у нас

Първа белодробна трансплантация са извършили специалистите от университетската болница „Лозенец“ през изминалата нощ. Тя е направена от началника на болницата проф. Любомир Спасов, заедно с екип от немски специалисти.

Самата трансплантация е успешна и пациентът, чието име се пази в тайна, в момента е в реанимация, но първите 10 до 15 дни след операцията се водят критични, тъй като грижите за трансплантирания тогава са решаващи и изискват много добре подготвен екип.

Рецепиент е 70-годишен мъж с крайна степен на белодробна недостатъчност поради белодробна фиброза. В момента пациентът се намира в реанимация.

Трансплантацията започна към 22.30 на 26.10.2019г.  и  приключи към 4.30 часа тази сутрин. През цялото време министър Ананиев е получавал информация за хода на трансплантацията.

Донорът е 40-годишна жена от Варна, изпаднала в мозъчна смърт след тежък инсулт. Тя е била транспортирана до София, където е извършена експлантацията на органите. Черният й дроб е присаден успешно във ВМА, бъбреците са присадени на други двама нуждаещи се отново в болница „Лозенец“, а поради липса на съвместимост сърцето е изпратено за Хърватия.

Източник: 24 часа

- реклама -