За първи път София е влязла в средногодишната норма за фини прахови частици

За първи път София е влязла в средногодишната норма за фини прахови частици от 40 микрограма на куб. м на всички постоянни измервателни станции в града през 2019 г. На две от станциите е постигнато и съответствие с допустимия брой средноденонощни превишения. Това сочат предварителните данни на Столичната община, съобщи зам.-кметът по екология Йоана Христова. „Това е голям успех и показва, че всички мерки, които предприемаме, дават резултат“, добави Христова.

Започва и работата по разработване на нова програма за качеството на въздуха в София.

Тя трябва да в готова до края на годината и да влезе в сила до 2021 г. Новите мерки ще действат до 2026 г. Екипът, който ще разработи новата програма, трябва да направи анализ дали включването на мерки като безплатен градски транспорт например в дни с мръсен въздух, ще имат нужния ефект. Част от новата програма ще са и нискоемисионни зони.

Това може да са улици или цели карета от улици с пълна забрана от влизане на автомобили или частична за определени категории коли с по-нисък екостандарт. Предстои да видим какво ще предложат експертите, уточни Христова.

- реклама -