За първи път! Саудитска Арабия намалява заплатите

Саудитският крал Салман ал Сауд издаде указ, според който за пръв път в историята на страната се намаляват заплатите на държавните служители.

Саудитският вестник „Араб нюз“ съобщи, че от 1 октомври заплатите на министрите се намаляват с 20%, а дотациите на членовете на Консултативния съвет за жилище и кола се орязват с 15 процента.

За редовите чиновници се замразява повишаването на заплатите, въвеждат се и лимити по плащането на извънреден труд и за отпуските.

Причината за икономиите- по-ниските цени на петрола

Наблюдателите коментират тази стъпка като още една мярка за ограничаване на бюджетните разходи в условията на ниските нефтени цени, чиято продажба осигурява националното благосъстояние.

72% от доходната част на бюджета идва от нефтените доходи.

Около 2/3 от трудоспособните саудитци работят в държавния сектор. Техните заплати и социални помощи представляват почти половината от правителствените разходи през 2015 година или около 120 милиарда долара. Също така това е допринесло за бюджетен дефицит от 98 милиарда долара.

Рияд вече няколко пъти налага мерки, целящи да съкратят разходите в бюджета. Преди месеци намали субсидиите за горивото, което населението в страната ползва.

„Визия 2030” цели намаляване на разходите за държавния сектор с до 40% от бюджета до началото на следващото десетилетие и поощряване на частния сектор.

- реклама -