язовир

За първи път! Ремонтират язовир „Студена” без да го източват

За първи път в България ще се ремонтира язовир в експлоатация без да се източва, като над 90% от ремонтните дейности ще са под водата. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Тя подписа днес договор за рехабилитация на яз. „Студена“.

5055865Водният обект осигурява питейна вода за над 100 хил. души в Перник и Батановци, 9 села в региона и редица индустриални предприятия.

По време на строително-ремонтните дейности няма да се стигне до влошаване на качеството на водата, като ще се извършва и постоянен мониторинг, увери регионалният министър.

Подпис под договора положи и Еуген Попа, представител на избрания изпълнител на ремонтните дейности – Консорциум „Хидроконструкция–Хидепито Солетанж Баши Мелялапозо–Карпи“.

Компанията притежава изключително голям опит в хидротехническото строителство, като има над 50 завършени обекти в Европа, Азия, Северна и Южна Америка.

Язовирът не е ремонтиран над 60 г.

Водоемът е в експлоатация от 1955 г., като през изминалите 61 години не е ремонтиран, вследствие на което са установени различни дефекти.

Констатирано е разрушаване на покритието на откосите на язовирната стена, на пасарелката и водовземната кула.

5055864Хидромеханичното оборудване на язовира също е амортизирано и остаряло технически. С течение на времето дефектите прогресират и се стига до необходимостта от навременна рехабилитация на хидровъзела.

Ремонтните дейности се финансират по „Проект за развитие на общинската инфраструктура“ от Световната банка и държавния бюджет. Стойността на договора за строителство е приблизително 32 млн.лв. Срокът по договор е 24 месеца, като се очаква дейностите да приключат през октомври 2018 г.

Близо 4 млн.лв. ще се вложат в и модернизация и ремонт на пречиствателната станция за питейни води към язовира.

С реализацията на ремонтните дейности ще отпадне всякакъв риск за населението в околните населени места.

Ще се увеличи техническата и експлоатационна годност на язовирната стена и съоръженията. Ще се повиши сигурността и качеството на водоподаването.

Язовир „Студена“ е с обем 25,2 млн. куб. м.

- реклама -