За първи път от 67 г. в САЩ екзекутираха жена

За първи път от 67 години в САЩ е екзекутирана жена. 52-годишната Лиса Монтгомъри е умъртвена с инжекция в затвор в щата Индиана, след като отлагането на екзекуцията беше отменено от Върховния съд, съобщи Би Би Си.

Според адвокатите на жената, тя е психично болна и е била подложена на сериозно насилие, когато е била дете, затова не трябва да бъде умъртвена.

52-годишната Лиса е осъдена на смърт за бруталното убийство на бременна жена и кражбата на нейното неродено бебе през 2004 г. в Мисури.

Тогава 36-годишната Лиса, която вече била майка на 4 деца, набелязала жертвата си в интернет форум. Няколко години по-рано тя се подложила на операция за женска стерилизация, но не казала на близките си и на новия си съпруг.

Лиса разбрала, че жената от форума е бременна в осмия месец и си уговорила среща с нея уж, за да купи териер. Когато стигнала в дома й, тя я удушила, после изрязала матката й с нож и оставила 23-годишната Боби Джо Стинет в локва от кръв.

 

Момиченцето, което носела в утробата си убитата жена, по чудо оцеляло. И убийцата го занесла у дома и го представила на новия си мъж като свое собствено новородено, а той й повярвал. Жената била арестувана ден по-късно, а след съдебен процес получила смъртна присъда.

Без последно желание.

Преди присъдата да бъде изпълнена, Лиса Монтгомъри бе попитана има ли какво да каже за последно. Убийцата отговори с лаконично „не“.

Екзекуцията й, която е първата на жена от 67 години в САЩ, ее отлагана два пъти. Първо – заради пандемията от коронавирус, а след това от съдия, докато Върховният съд не постанови, че присъдата трябва да бъде изпълнена в ранните часове днес.

- реклама -