За първи път британски министри предупреждават: Брекзит трябва да се отложи

Сделката за „Брекзит“ трябва да се отложи, ако Парламентът не одобри споразумение през следващите дни. Това предупредиха публично за първи път трима министри от кабинета.

Преди решаващото гласуване в Камарата на общините Грег Кларк (икономическият министър), Амбър Ръд (министър по трудовата заетост и пенсиите)и Дейвид Гоук (министърът на правосъдието) съобщиха пред „Дейли мейл“, че времето изтича и че се надяват скоро на пробив в преговорите.

Те заявиха готовност да се противопоставят на Тереза Мей и да гласуват за отлагане.

Сега публично, за първи път, те казаха, че „Брекзит“ ще трябва да се отложи, ако Парламентът не подкрепи споразумение следващата седмица.

В статията в „Дейли Мейл“ те отправят доста рязко предупреждение към колегите си. И тримата заявяват, че те ще бъдат готови да подадат оставка, за да подкрепят този ход.

Това натрупва напрежение, както върху Тереза Мей, така и върху колегите им да се справят със сделката.

От „Даунинг стрийт“ казаха, че възгледите на тримата по варианта „без сделка“ „едва ли са тайна“. В изявлението се казва: „Премиерът работи усилено, за да гарантираме, че ще получим сделка с ЕС, която ни позволява да постигнем резултатите от референдума.“ „Именно върху това трябва да се съсредоточи енергията на кабинета.“

Говорителката на Тереза Мей заяви, че премиерът ще има още един „период на ангажираност“ по „Брекзит“. Той ще бъде на срещата на върха на ЕС и Лигата на арабските държави в Египет. Предвидена е среща с председателя на Европейския съвет Доналд Туск.

„Месеци на несигурност“

Обединеното кралство остава на пътя за напускане на Европейския съюз на 29 март.

Депутатите трябва да обсъдят отново „Брекзит“ следващата сряда. Очаква се да разгледат изменение, внесено от бившия министър на торите Стив Оливър Литвин и лейбъриста Ивет Купър. То ще даде възможност на Парламента да отложи „Брекзит“ и да предотврати вариант без сделка, ако няма споразумение с ЕС до средата на март.

Кларк, Ръд и Гоук твърдят, че ако сделката не е одобрена от парламентаристите по-добре да се отложи датата на напускане.

Те пишат: „Време е депутатите да признаят необходимостта от сключване на сделка. Да приемат, че това е единствената оферта и да я подкрепят.“

Но те също предупредиха привържениците на „Брекзит“ в Европейската изследователска група, че Парламентът ще блокира напускането на Обединеното кралство без сделка. И ако има отлагане „те няма да имат кой да обвиняват, освен себе си“.

Марк Франсоа, депутат на торите и заместник-председател на Европейската изследователска група, каза пред Би-би-си, че „министър-председателят ще иска да знае защо трима членове на нейния кабинет са решили публично да отхвърлят правителствената политика“. И добави, че той намира за „любопитно, че канцлерът не е подписал писмото“.

Отново и отново Тереза Мей заяви, че Великобритания напуска ЕС на 29 март, само след пет седмици.

Това е съвсем различно послание от това на тримата министри.

- реклама -