Австралия
сн. БГНЕС

За първи път Австралия без нови смъртни случаи от коронавирус

Австралия за първи път от два месеца регистрира нула нови смъртни случаи от коронавирус във вторник, като забавянето на новите случаи позволи да се облекчи осакатяващото заключване във втория по големина град.

Само 50 случая на нови вирунси заразявания са регистрирани в цялата страна – от пикове от над 700 в края на юли и началото на август – докато за първи път от 13 юли не са регистрирани смъртни случаи, сочи данните на AФП.

Новината дойде ден, след като строгото заключване на Мелбърн беше разхлабено, което позволява на жителите да прекарват по един допълнителен час на ден, упражнявайки се навън и посещавайки приятели, живеещи сами.

сн. БГНЕС

В щата Виктория местните жители ще могат да излизат от домовете си, а фирмите могат да отворят отново от полунощ в сряда, след като броят на случаите в областта се сви значително.

„Това е огромно нещо, това е много положително нещо“, каза премиерът на Виктория Даниел Андрюс.

Жителите на Мелбърн все още са изправени пред ограничения, като несъществените фирми остават затворени и има вечерен полицейски час до 26 октомври.

Почти три четвърти от почти 27 000 случая в Австралия и 90 процента от 816 смъртни случая от коронавирус са се случили в щата Виктория.

Стотици загинаха в домове за възрастни хора, докато вирусът излезе навън, , заразявайки хиляди жители и персонал.

Огнища на заразата се появиха и в училища, кланици и болници, след като бъркотия в хотелите, използвани за карантина на международни пътници, позволи на вируса да изтече обратно навън.

Ограниченията, въведени за международни пристигания след избухването в Мелбърн, силно ограничиха възможността на хората да се върнат, като търговските авиокомпании дадоха приоритет на пътниците от първа и бизнес класа да им се компенсират загубите, натрупани с почти празни самолети.

- реклама -