За невярващите – учени показаха как COVID-19 уврежда белия дроб на пациент (ВИДЕО)

Медицинският университет Джордж Вашингтон демонстрира чрез виртуална реалност начина на разпространение на коронавируса върху белите дробове. Както вече е известно, COVID-19 започва с температура и грипоподобна симптоматика, придружени със затруднено дишане. Какво обаче може да се случи с белия дроб на пациент за часове, учените показаха нагледно.

50-годишен мъж е бил докаран в болницата след усложнения от коронавируса. В един момент животът на мъжа е зависел изцяло от респиратора. За спасяване на живота му е приложена екстракорпорална мембранна оксигенация. Кръвта му е изведена извън тялото, използван е вид изкуствен бял дроб, наречен мембранен оксигенатор за окисляване на кръвта. След вливането на кислород кръвта се връща в тялото.

И използвайки виртуалната реалност, екипът на Медицинския университет Джордж Вашингтон успя да се вгледа в белите дробове на пациента и да види щетите, които нанася болестта.

„Има толкова остър контраст между заразения с вирус бял дроб и по-здравата, съседна белодробна тъкан“, казва д-р Кийт Мортман, шеф на гръдната хирургия в болницата. „Това е нещо, което широката общественост може да разгледа и наистина да започне да проумява колко тежки последствия върху белия дроб причинява вирусът. Щетите, които виждаме, не са изолирани само дена част от белия дроб. Това е тежко двустранно увреждане на дроба.“

Мортман изрази загрижеността си за потенциалните дългосрочни щети, които COVID-19 може да нанесе на белите дробове и способността на хората да дишат пълноценно след прекарване на заболяването. И докато в началото на пандемията се считаше, че възрастните хора са най-застрашени, то вече се отчитат рисковете и за по-младите хора, тъй като броят на хоспитализираните продължава да нараства.

 

- реклама -