автомобил

40 млн. долара струва най-скъпият автомобил в света, а негов притежател е…

Американският дизайнер Ралф Лорън е един от най-запалените колекционери на редки и скъпи автомобили. Страстта му към ретро колите стига до там, че в гаражите му са паркирани цели 60 возила, сред които Ferrari Testarossa от 1958-а и Bentley Blower от 1929 година.

Най-голямото бижу в колекцията му обаче е Bugatti 57SC Atlantic, официално обявен за най-скъпия автомобил в света. Той е изработен през 30-те години на миналия век.

Цената му възлиза на космическите 40 млн. щатски долара

Редкият модел на „Bugatti“ е исторически символ на предвоенна Европа. Колата е моделирана от Жан – синът на създателя на френската автомобилостроителна компания Еторе Бугати. Моделът е бил произвеждан между 1934 и 1940 година. На пазара са пуснати общо 710 броя от него.

Специално версията 57SC Atlantic, която притежава Ралф Лорън е ексклузивна серия, от която са направени само три броя. „S“ в името идва от “surbaissé”, а „С“ от “compresseur” или иначе казано, автомобила е създаден, за да отговори на търсенето на клиентите за кола с по-висока мощност.

Единият от трите автомобила е смазан при влакова катастрофа през 1950. Вторият е в автопарка на модния дизайнер, а третия е притежание на автомобилен музей в Лос Анджелис, който го закупил на търг за 38 млн. долара. Ралф Лорън купил колата от британски фен на „Bugatti“, който притежавал автомобила още от 38-ма година. След това наел цял екип техници и реставратори, които да го отремонтират.

Колата все още притежава много от оригиналните си части, включително седалките, които са пълни с конски косми

Дизайнерът не веднъж е споделял, че ценния автомобил е едно от най-големите му вдъхновения в модата, дори преди няколко години му посвети серия скъпи часовници.

Модният ас пази колите си в таен паркинг, който се намира в Бедфорд Хилс, Ню Йорк. Охраната както може да се досетите е на космическо ниво.

 

 

- реклама -