Сгрешени протоколи, опашки и напрежение пред РИК-овете

За Над 92% сгрешени протоколи съобщиха членове на секционни избирателни комисии, които излизат от зала „Арена Армеец“. Там се броят бюлетините от 23-и и 25- РИК в столицата.

Масово съобщават за сгрешени протоколи, което отдават на недостатъчната подготовка на членовете на секционните избирателни комисии.

Според някои членове хаосът отпреди години не се повтаря откъм организация, други пък съобщиха за хора, на които им прилошало и се наложило намесата на медицински лица. На членовете на комисиите са им били осигурени сандвичи, вода, кроасани за през нощта, но въпреки това хората излизат напрегнати от залата.

Сгрешени протоколи и опашки пред РИК-Стара Загора

Проблеми с приемането и обработването има и в Стара Загора. Близо три четвърти от 504-те секционни комисии изкараха безсънна нощ в чакане на ред пред Регионалната библиотека „Захарий Княжески“, където се приемат изборните книжа на РИК-Стара Загора.

Към 6 часа са приети 141 изборни протокола от общо 504 секционни комисии. Изключително бавно се обработват и приемат изборните протоколи в Стара Загора, заради масови грешки при попълването, обясни председателят на РИК- Стара Загора Теодора Крумова.

„Масовите грешки са точно в обратната номерация в точките и подточките в протокола и при изчисляване на самите преференции. Многото числа затрудниха хората. В един момент хората се бъркат от обема информация, който въвеждат“, каза председателят на РИК.

Заради студеното време военните палатки, които трябваше да приемат изчакващите секционни комисии остана празен, повечето предпочитат да стоят във автомобилите и автобусите, които аса им осигурени, разказа Кремена Георгиева – член на секционна комисия от Раднево.

„Имаме още много да си почакаме! Номерът ни е 443, а сме тук от снощи от 1:30 часа. Първо чакахме отвън, под моста, но няма как да се стои в този студ и се прибрахме в автобусите“, каза тя.

Заради бавното темпо, с което се обработват протоколите, се очаква опашките пред РИК-Стара Загора да продължат през целия ден.

Бунт и напрежение в Горна Оряховица.

Членове на секционни избирателни комисии чакат в сградата на Общината цяла нощ, за да отидат тепърва в Районната избирателна комисия. Оттам са направили прогноза, че ще могат да обработят резултатите им чак в сряда.

„В момента РИК обработват номер 36. В момента отиват 60 автобуса. Тук сме 39 секции, които трябва да бъдат обработени. Няма как да стане, не в рамките на деня, а вероятно до сряда. Ние стоим тук заключени и искаме разрешение на въпроса какво да правим, сто души сме”, разказа член на избирателна комисия.

Те предлагат чувалите с бюлетините да бъдат заключени и пазени отговорно, докато Районната избирателна комисия е готова да ги приеме.

Хаос с обработката на протоколи във Варна

Огромни опашки се извиха в Двореца на културата и спорта във Варна, където се обработват протоколите. Хората са чакали цяла нощ и по думите ми с оглед на лошата организация ще продължат да чакат.

Около 670 са секциите в морската столица, които трябва да бъдат обработени.

Десетки автобуси с членове на СИК изчакват с часове на Морската гара в Бургас

В Бургас автобуси от цялата област изчакват на Морската гара. Те ще бъдат ескортирани с полицейски патрул до зала „Бойчо Бръзов”, където Районната избирателна комисия ще ги приеме. Последните автобуси са пристигнали около 4 часа сутринта.

Членовете на избирателните комисии изчакват около 7-8 часа без храна и вода. Някои се заканиха да оставят чувалите с бюлетините и да си тръгнат. Повечето чакащи споделят, че се чувстват изнервени и изморени.

- реклама -