партии, жалби, нарушения, избори мажоритарни избори, Народно събрание, групи

За момента предложението за въвеждане на мажоритарен вот не среща подкрепа в парламента

Предложението на ГЕРБ за въвеждане на мажоритарен вот не среща подкрепа от парламентарни групи.

Това показа журналистическа анкета в парламента.

В коментар във фейсбук лидерът на „Има такъв народ“ Станислав Трифонов написа, че въвеждане на мажоритарна избирателна система трябва да стане в условията на „един сигурен, спокоен и уверен парламент“. В поста си той пита защо ГЕРБ не са приели мажоритарната система преди близо пет години, когато имаха властта и когато на законно проведен референдум два милиона и половина български граждани пожелаха това.

БСП смята, че чистата мажоритарна система, за която се говори, не е удачна в българските реалности и ще доведе до много по-малка представителност и до възможност за купуване на мандати.

Това каза пред журналисти Крум Зарков. Виждам, отбеляза той, че от партията на Слави Трифонов също се отнасят отговорно. Въпреки, че тяхната позиция е различна, те разбират, че това е плод на много сериозно обсъждане каквото в този парламент предвид конфигурацията надали може да се състои, смята Зарков.

Татяна Дончева от ПГ“Изправи се!Мутри вън!“ е категорична, че мажоритарната система изисква райониране, равна тежест на мандати.

Някой някога да е правил подобно нещо, да има изобщо идея, попита тя. Когато 2009 г. под натиска на президента Първанов бяха приети 31 мажоритарни мандата, на какво приличаше – може ли един от трите софийски МИР плюс Варна плюс Бургас да избира един „мажоритар“, същевременно четиримандатните райони и те да избират един „мажоритар“, коментира Дончева.

Като предлагате идеи, това не е само да си правите хватки понеже на Бойко Борисов му трябва да се закачи за Слави Трифонов, продължи тя. Това са „плитки“ играчи, те 12 години си разиграваха коня, защото са намерили село без кучета, ходят си, ходят си и мислят, че правят голяма политика, добави депутатът.

Всяка проява на здрав разум и осъзнаването на неща, които са наистина спешни, за да можем да рестартираме държавата, и неща, които изискват по-дълъг дебат, е по-скоро въпрос на мъдрост, а не нещо, което трябва да се критикува като изоставяне.

Това заяви Христо Иванов от „Демократична България“ по повод отказа на партията на Слави Трифонов от идеята за въвеждането на мажоритарни избори.

Абсолютно чистата форма на мажоритарния вот означава да се тласне махалото в обратната страна. Това са модели, които действат в държавни системи, които са ги възприели. Адаптирането на българската демокрация към един толкова диаметрално противоположен на сегашния модел ще бъде изключително трудно. Тези, които имат пари и административен ресурс, ще бъдат в много добро положение и ще се възползват от това, коментира Иванов.

- реклама -