За минута: Мигранти минават браздата с клещи и лопати

За минута: Мигранти минават браздата с клещи и лопати. Границата с Турция лесно се преодолява със стълба или подкопаване и рязане. Около 164 000 мигранти са били спрени на ГКПП, близо до Елхово.

В по-голямата си част преградното съоръжение

по границата е единично, което позволява лясното му преодоляване, било то със стълби, подкопаване или рязане. Оградата непрекъснато се поддържа и възстановява, а после съответно уврежда от мигранти. Това каза на инспекция по границата с Турция главният секретар на МВР Петър Тодоров.

По думите му границата не се пази от оградата,

а от служителите. „Буквално за минута тя се преминава, затова постоянно я укрепваме. Комплекс от мерки трябва за ефективна охрана на границата – набор от техника – сензорни линии, видеонаблюдение и термокамери, заедно с повече жива сила. Не всички части от техниката са в добро състояние,

задвижени са проекти за покриване на

участъци със сензорни линии“, заяви той.

Според него всички фирми, които предлагат нужните технически съоръжения, са били чути и поръчките за инсталиране на съоръженията са в напреднал стадий. Главен комисар Димитрова сподели, че зависи от изпълнението на обществените поръчки дали ще може през тази година да бъде покрита границата с Турция

с необходимото оградно съоръжение.

„Имаме недостиг на служители от Гранична полиция, а обучението и работата са много специфични. Предстои 39 души да бъдат назначени като монтьори, 21 вече са назначени. Около 164 000 мигранти са били спрени на ГКПП, близо до Елхово, през изминалата година“, обясни тя.

- реклама -
error: Съдържанието е защитено