тестове, ученици, училище. Александър Златанов
сн. БГНЕС

За колко време ще стигнат щадящите тестове за учениците?

Първата партида от щадящите тестове, които ще дадат възможност на най-малките ученици да се върнат в клас, ще стигнат едва за две седмици, изчисляват от Министерството на здравеопазването. Според зам.-министър Александър Златанов количествата са достатъчни:

„Първата поръчана партида ще стигне за две седмици, но веднага след нея е поръчана и втора партида така че да се гарантира непрекъснат процес“, каза Златанов пред БНТ.

Министерството на здравеопазването ще осигури условия за безопасна среда в училище от началото на следващата седмица. Кога най-малките ученици ще се върнат в клас обаче, ще реши министърът на образованието в зависимост от създадената организация за масово тестване, каза още Златанов.

На редовно масово тестване няма да се подлагат преболедувалите COVID-19 деца, както и по-големите ученици, които са с поставена ваксина. Ако някой от тях обаче покаже и най-малки симптоми – ще бъде тестван индивидуално.

Ако ученик отсъства в деня на тестването, ще бъде тестван индивидуално на следващия ден.

Учителите също могат да се възползват от безплатните тестове, за да работят в клас. Резултатите от тях обаче няма да важат като зелен сертификат.

Частните школи остават затворени и след връщането на децата в клас. Изключение ще се направи само за центровете за развитие за малчуганите със специални образователни потребности.

Министерството на здравеопазването ще вземе решение дали наличието на антитела може да е основание за зелен сертификат по ясни критерии, заяви още в „Денят започва“ Александър Златанов. Той коментира, че дори в научните среди все още съществува разделение по темата, затова здравните власти изискват писмени становища от различни експертни съвети, които ще анализират внимателно.

Над 400 000 души са се ваксинирали у нас след въвеждането на зеления сертификат, отчете Златанов.

Хората, за които е противопоказно да се ваксинират, ще получават бележка от лекар за това. Тя обаче няма се ползва вместо зелен сертификат.

Ако се стигне до нови мерки, при които само децата на ваксинирани да посещават детските ясли и градини, здравните власти ще направят така, че да не ограничават правата на тези, за които е противопоказно да се имунизират, коментира още Златанов.

- реклама -