Коледни подаръци: Буквари и книжки с приказки в колета за чужбина

Буквари и книжки с БГ приказки масово фигурират в коледния колет от България за чужбина. Това научи „Телеграф“ от служители в разменно-сортировъчни центрове и клонове на родните пощи, които по закон са длъжни да проверят съдържанието на всеки колет, преди да го приемат от изпращача. През тази година колетите са повече от миналата, когато пандемията още се отразяваше на международните съобщения. Видимо намалява и броят на изпратените пощенски картички основно заради засиленото общуване през интернет.

Дух

„Внуците са сред основните получатели на съдържанието на колета от България за чужбина. Изпращат се много буквари и книжки с приказки на български. Има и много учебници, за да се поддържа езикът на малките ни сънародници в чужбина“, разказваха запознати. Българският дух се подкрепя с пратки и на произведения с етнонишки като носии, китеници, черги, ризи и всякакви тъкани. Родопски чанове също често подрънквали в колетите. Козметика с родно розово масло и лавандула – от кремове през парфюми, също се мъдрят по пратките. Детски дрешки и играчки са други често пращани артикули.

Вкусно

Суджук и лютеница пък са буквално задължителни в колетите за чужбина. Суджукът често е заменен със сходните луканка, бабек, дядо или сушеница. Всички колбаси трябва да са фабрично етикетирани и в оригинална вакуумна опаковка, тъй като изпращането на домашно производство е забранено по фито-санитарни съображения. В кашоните често има тенекия сирене или вакуумиран кашкавал. Пращат се и добруджански или смилянски боб, сушени плодове и зеленчуци и дори консерви с нашенски домати. Лимонови резанки, вафли и локум са сред сладките изкушения, пращани по пощальона. Изобилства и от подправки – най-вече трудно намиращите се в чужбина чубрица, джоджен, тарос… Кори за баница също се откриват по кашоните в този период на годината.

Накъде

По традиция САЩ е дестинация номер 1 за изпращачите. След това са Канада, Великобритания, Германия, Франция, Италия, Австрия, както и дори Австралия, Нова Зеландия и Чили. Най-тежки обикновено са колетите за САЩ, Канада, Австралия – 8-10 килограма. Към 3-4 кила средно пък върви колетът към страните от ЕС.

Какво получават българите в колета от чужбина, остава загадка, защото пощите не са длъжни да отварят за пристигащи колети извън целта на митническа проверка.

Времето около Коледа е най-натовареното за международните гишета.

- реклама -