Дариткова, Адемов, Нинова, коронавирус, карантина, болнични

За карантина ще се дава болничен на осигурените лица, няма да е за сметка на отпуската

Нормативната уредба гарантира осигурените българи да могат да ползват болнични за карантина, смятам, че това няма да натовари социалната система.

Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ и председател на Здравна комисия д-р Даниела Дариткова в Народното събрание.

Повод за коментара й беше изявлението на министъра на здравеопазването, според което хората под доброволна карантина заради коронавируса да ползват платен или неплатен отпуск.

Това е регламентирано в Кодекса за социално осигуряване, в наредбата за временна нетрудоспособност. Има такава причина в болничния лист, а именно карантина. Общопрактикуващите лекари имат право да издадат такъв първичен болничен лист за 14 дни, т.е. за срокът, който се налага за карантината. Има и подходящ код в Международната класификация на болестите. Така че има всички условия социално осигурените български граждани да получат такъв болничен по решение на техния общопрактикуващ лекар. Нормално е те да се свържат с него, за да няма злоупотреби общопрактикуващият лекар трябва да получи потвърждение от граничните власти. Събират се данни за лицата, които идват от регионите, които са в момента ендемични за коронавирус., каза д-р Дариткова.

Според нея за всички останали пациенти, които не са осигурени, става дума за доброволна карантина.

Същото мнение изрази и председателят на парламентарната социална комисия Хасан Адемов.

Решението според него е много просто, то е посочено в чл. 43 от КСО. „Там е казано, че всички осигурени лица имат право на парично обезщетение за временна нетрудоспособност за т. нар карантина”, заяви той. Хасан Адемов уточни, че става въпрос обаче за осигурени лица, тези, които имат право на парично обезщетение за временна неработоспособност, по предписание задължително на здравните органи.

„14 дни има право да изписва болничен лист личния лекар, лицето, което е ангажирано по някакъв начин и има нужда от карантина за неговата изолация примерно домашна среда обажда се на личния лекар, личния лекар е този, който преценява на базата на информацията, която има за съответното лице дали да издаде болничен лист или не”, обясни Адемов.

По-рано лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че ще подкрепи всички разумни мерки на правителството за борба с коронавируса, но не за сметка на хората.

По думите й указанията от вчера, към онези, които са в „доброволна карантина“, да ползват платен или неплатен отпуск, са неадекватни и несправедливи.

„Настояваме правителството да събере работодатели, Национален осигурителен институт, НЗОК, лекари и да намерят адекватен механизъм, в който държавата поема разходите и обезщетява тези хора. Каквито и да са мерките, не трябва да са за сметка на хората. Държавата в този момент трябва да си поеме отговорността“, заключи Нинова.

 

- реклама -