партии избори Център за анализи и маркетинг ГЕРБ БСП ДПС

За какво се договориха партиите в последния ден от коалиционните преговори?

Политиците си заложиха доста амбициозна програма. От увеличение на пенсиите до реформи в МВР и цялата държавна администрация. Средства за изпълнението на тези програми все още обаче няма. Това показаха предварителните разговори днес по темата финанси. Стигна се до там, че в бъдещото коалиционно правителство е заложена актуализация на все още неприетия бюджет за следващата година. Промените тогава ще са свързани със социалните разходи.

Запазва се по-високият със 120 лева размер на пенсиите от догодина. Предстои цялостен анализ на пенсионната система, както и начина по който се определя минималната работна заплата – не политически, а като процент от средната за страната. Лансираната идея е процентът да бъде 50 на 100.

Една от най-сериозните промени, която се очертава преди да бъде още създадено правителство е промяна в данъчното законодателство. Идеите тук са много – от намаляване на ставката за ДДС на енергоресурсите, през диферинцирани ставки до въвеждане на минимален необлагаем минимум на доходите.

Четирите политически сили, които преговарят за нова управляваща коалиция дискутираха и външната политика на България.

От обединение „Демократична България“ заявиха, че продлъжаващо блокиране на преговорите за членство на Северна Македония в ЕС не е в интерес на България. Стефан Тафров предложи по този въпрос да бъде изработена пътна карта, която да стане част от преговорния процес. За нов обвързващ документ между София и Скопие се обяви и представителят на партия „Има такъв народ“.

От първата политическа сила – „Продължаваме промяната“ – разчитат на подкрепата на БСП, „Има такъв народ“ и „Демократична България“.

- реклама -