гласуват, политиците

За какво гласуват политиците? (НА ЖИВО)

Изборният ден започна точно в 7 часа тази сутрин. Точно час след това първи от политиците гласуваха почетният председател на ДПС Ахмед Доган, лидерът на формацията Мустафа Карадайъ и председателят на БСП Корнелия Нинова.

Гласуването на Доган беше публикувано във Фейсбук страницата на партията, а журналистите не бяха предварително предупредени за часа.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова гласува в избирателна секция 48 в 25 ОУ „Д-р Петър Берон“ на ул. „Балканджи Йово“ №22 в район „Красно село“ в София. Тя обяви, че е гласувала и за президент, и за Народно събрание.

„За стабилна президентска институция, която дава посока. Гласувах за промяна, която да гарантира сигурност в семействата, стабилност, да има предсказуемост. Гласувах за разумни решения и разумни хора, които в тези времена на криза знаят как да овладеят COVID пандемията, да нормализират цените. Промяна, която да ни даде сигурност, стабилност и предвидимост“, каза Нинова пред журналистите след като упражни правото си на глас.

А председателят на ДПС Мустафа Карадайъ отново поиска помощ от член на секционната избирателна комисия, в която гласува, за да упражни правото си на вот.

„Служебният кабинет създаде съмнения и счупи доверието в честността на изборите. Затова през вашите камери бих се обърнал към всички български граждани да излязат да гласуват – отговорно за знаещи и можещи политици, за отговорни политици, за политици с държавническо мислене и поведение. И да изискват от държавните органи да гарантират честността на изборите.“ Това коментира председателят на ДПС Мустафа Карадайъ след като упражни правото си на глас днес.

Той беше категоричен, че за да се върне доверието в изборния процес, трябва да се броят 100% от разписките от машинното гласуване.

По време на гласуването си Карадайъ отново поиска помощ от членовете на секционната избирателна комисия. Той подчерта, че това е негово право и право на всеки български гражданин.

„Това се опитах да покажа на всички избиратели – че не е трудно да се гласува на машина, Не е задължително и те да знаят как ще гласуват, защото СИК е длъжна да им помогне“, заяви Карадайъ.

А попитан за какво е гласувал днес, той отговори:

„Българските граждани заслужават европейски стандарти на живот, отговорни политици, знаещи и можещи политици. Заслужават държавници – политици с държавническо мислене и държавническо поведение“, каза лидерът на ДПС.

Гласувах за политическа формация, която знае и може да се справя с кризите. Това заяви председателят на СДС и водач на листата на ГЕРБ-СДС в 23 МИР-София Румен Христов.

Христов упражни правото си на глас в столичното 2 СОУ „Академик Емилиян Станев”.

„Надявам се, че тази здравна, инфлационна и политическа криза ще бъде овладяна от партии, които знаят как“, добави Христов.

С призив към всички българи да гласуват излезе от избирателната секция, където упражни правото си на глас съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов.

„Призовавам всички съграждани да гласуват. Не можем да оставим страната друг да решава вместо нас. Разходете се до урните, лесно е“, каза Иванов пред журналистите.

И допълни:

„Решаващо е не само защото има толкова много кризи. Но и защото пред България има огромни възможности и трябва да работим пот тях. Можем в рамките на 2-3 години да променим страната, Просто трябва да започнем да действаме организирано“, каза Иванов.

Пред журналистите Кирил Петков заяви, че е гласувал за продължаване на промяната.


„Гласувах, защото вярвам, че България може повече“, каза Петков.

„След изборите е много важно всички да влязат смирено в общата дискусия, защото знаем, че коалиционно правителство ще бъде следващото правителство на България“, каза той.

По думите му е важно да се говори за две политики – смяната на главния прокурор и създаването на антикорупционна агенция, която да спре корупцията в България.

„Който е съгласен с тези две политики, ще може спокойно да говорим“, допълни той.

Съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков наруши Изборния кодекс след като упражни правото си на глас. Той наруши и тайната на вота си, като обяви за кого е гласувал на президентските избори.

„Гласувах за разумните решения. За онези, които са смели и не се страхуват да носят на плещите си тежката отговорност, с която обществото ще ги натовари“.

Това заяви водачът на листата на ГЕРБ-СДС за Велико Търново и региона проф. Костадин Ангелов, след като даде своя вот за третите за годината избори за Народно събрание, съчетани този път и с вота за президент и вицепрезидент на България.

Проф. Ангелов посъветва: „Когато застанете пред екрана на машината, четете внимателно и без да бързате, разгледайте спокойно опциите, които устройството ви предлага“.

„Надявам се още утрешният ден да ни донесе така чаканата стабилност!“, завърши Костадин Ангелов.

Служебният премиер Стефан Янев гласува в столично училище като заяви, че е дал гласа си, защото изборът е важен и е фундамент на всяка демокрация.

Той отново увери в честността и безпроблемното гласуване с машините.

„Уверявам всички българи, че необходимите подготвителни мерки, необходимите технически условия по осигуряване на сигурността на изборите са направени, спекулации са внушенията, че е възможно използването на други машини, друг тип гласуване, което да опорочи вота“, каза той пред медиите.

„Машинното гласуване е достатъчно сигурно. Електронният ключ, с който се зареждат програмите в машините е притежание на ЦИК, няма възможност допълнителни машини да бъдат използвани за вота днес. Уверявам гражданите, че всички мерки от страна на ЦИК и изпълнителната власт са взети, няма да бъде допусната възможност за манипулиране на вота“, коментира Янев.

Той обясни, че ще се броят само контролните разписки като бройка и ще бъдат сравнявани с протокола.

„Ако има 100 гласували, в урната трябва да има 100 разписки. Само и единствено това ще бъде проверено, няма да се проверява качеството на разписките, дали са сгъвани или изтъркани“, каза Янев.

Той подчерта, че служебно правителство можело да подготви бюджетна рамка, но не бивало да тръгва да прави политики чрез бюджета.

Водачът на листата на Коалиция ГЕРБ – СДС Десислава Танева упражни правото си на глас в училище „Хаджи Мина Пашов“ в Сливен.

„Днес гласувах за възстановяване на нормалността, на институционалния диалог и на сигурността. Гласувах за възстановяване на държавността. Днес гласувах за България“, каза Десислава Танева.

Тя бе категорична, че е крайно време да се състави стабилно правителство, което да реши проблемите на обществото – здравна и икономическа криза. Необходими са и спешни мерки за овладяване на ситуацията с растящите цени.

„Гласувах с ясното съзнание за компромиса, който всеки трябва да направи, за да има диалог и перспектива, и най-важното – сигурност за обществото ни. Трябва да има отговорност и ангажираност към проблемите на хората. Крайно време е да възстановим доверието в институциите и отново Европа да погледне на нас като партньор. Изключително наложително е политиците да бъдат държавници“, заяви Десислава Танева.

Според нея най-важното е да упражним правото си на глас, защото по този начин ще изразим своята гражданска позиция и грижата за съдбата на страната ни.

Президентът Румен Радев упражни правото си на глас в столицата малко след 10 часа тази сутрин. Той призова всички българи да гласуват.

„Гласувах за свобода, законност и справедливост. Това са ценностите които изповядвам, с тях получих доверието на българите. Залогът на тези избори е огромен. Призовавам всички независимо дали сте тук, или далеч от родината да бъдем съпричастни към нейното бъдеще и да гласуваме“, каза Радев.

Той очерта като най-важна цел пред себе си независимо дали печели втори мандат, или не, да бъде съставено стабилно правителство.

„Първият непосредствен и най-важен хоризонт е да се състави правителство. България има нужда от такова с устойчива подкрепа от българския парламент“, каза още Радев.

Той не пропусна да разкритикува решението на ЦИК да бъдат броени 100% от разписките от машините, независимо че това няма да доведе до промяна на резултата:

„Който се страхува, че не може да спечели изборите, търси да ги опорочи. Затова е много важно всички да гласуваме, за да неутрализираме тези опити да ни върнат в миналото. Изборната администрация следва да спазва закона и да свърши работата си добросъвестно“, каза Радев.

„Изборният ден до момента протича нормално. Надяваме се да продължи така. няма сериозни сигнали за нарушения“. Това заяви след като упражни правото си на глас вътрешният министър Бойко Рашков.

Той подчерта, че МВР следи за изборни нарушения не само в деня на вота, но и в деня за размисъл.

По думите му всички български граждани чувстват какви са проблемите.

„Всички те трябва да дойдат и да гласуват. Колкото повече хора гласуват толкова повече ще имаме по-добър живот утре”.

Арман Бабикян от коалиция „Изправи се.БГ! Ние идваме!“ упражни правото си на глас на парламентарните и президентските избори днес. Той се обърна към гласоподавателите с призив да гласуват.

„Вие решавате: напред към бъдещето на децата ви и достойнството на днешния ден или назад към миналото срещу откраднатите 100 млрд. и обраните си джобове. Ако гласувате, ще можете просто да ругаете, ако не го направите – ще можете само да ругаете. По-добре загубете 30 секунди, за да мръднете с малко страната напред. Онези само чакат да подгънем коляно, съвест няма да им се появи. Направете своето усилие днес“, прикани Бабикян.

По думите му може да се протестира с месеци, но днес е решаващият ден.

Гласувах да остане в миналото моделът на чекмеджето, гласувах за обновена и справедлива България, в която децата ни да се върнат и да направят семейства, кариера. Гласувайте масово, за да се случи промяната. Това каза лидерът на „Изправи се БГ! Ние идваме!“ Мая Манолова.

Водачът на листата с кандидати за народни представители от Коалиция ГЕРБ – СДС в Старозагорски избирателен район Красимир Вълчев гласува на президентските и парламентарните избори в Езикова гимназия „Ромен Ролан“ в Стара Загора.

„Гласувах за сформирането на отговорно, разумно и съзидателно правителство и за президент, който ще спомогне това да се случи, и за който чувството за държавничество е по-силно от политическото му его“ – каза пред журналисти Красимир Вълчев. Той заяви още, че искрено се надява образованието да бъде траен национален приоритет, защото само тогава децата ни ще живеят в по-добро и проспериращо общество.

„Гласувах и за хората, които ще работят за това“ – добави бившият министър на образованието и науката.

Правото си на глас упражни и кандидатът за президент, издигнат от Инициативен комитет, проф. Анастас Герджиков. Пред медиите след гласуването той заяви, че е гласувал за промяна на политическото поведение, обединение и истински държавници, които да ни изведат от кризата.

„Трябва сами да изковем съдбата си. Гласувах за промяна на политическия стил и политическото поведение. За това да се откажем от омразата и противопоставянето, да се обединим около визия за бъдещето на България. За това да има държавници, загрижени за всеки български гражданин. Те ще ни изведат тежката политическа и ценова криза и ще ни поведат към просперитет. Надявам се, че утре България ще се събуди успокоена и щастлива. Призовавам политическите лидери да работят за това да имаме стабилно правителство и парламент“, каза проф. Герджиков.

Коментира и думите на служебния премиер Стефан Янев от тази сутрин, когато той каза, че страната има нужда от служебно правителство.

„Не, г-н Янев. Страната има нужда от стабилно редовно правителство“, категоричен беше Герджиков.

Той заяви, че именно съставянето на стабилен кабинет, трябва да бъде основният приоритет на избраните за народни представители.

А решението на ЦИК да се броят 100% от разписките от вота кандидатът за президент коментира така:

„ЦИК вече показва че е загрижена за това всички български граждани да са убедени и спокойни, че изборите ще бъдат честни. Всички се надяваме на това, иначе ще станем държава от един друг тип, каквато не искаме да бъдем“, завърши Герджиков.

Водачът на листата на ГЕРБ-СДС за 17 МИР Дани Каназирева и кандидатът за народен представител д-р Иван Червенков гласуваха днес в ПГХВТ СВ. ДИМИТРИЙ СОЛУНСКИ – Асеновград.

„Днес гласуваме за трети път тази година и аз отново дадох своя глас за дясно, проевропейско управление, което най-после да даде на България стабилност и сигурност, за да преодолеем заедно кризата и последствията от нея – в здравен, социален и икономически аспект“, коментира Каназирева.

Дани Каназирева, гласува

- реклама -