За изборите без сарказъм

От фейсбук профила на Диана Дамянова, ПР експерт:
ЗА ИЗБОРИТЕ, БЕЗ САРКАЗЪМ
Ако някой ,теоретично казвам, би ми възложил кампанията на „добрите сили” за предстоящия вот…..
Готино е да си теоретизирам, защото нито те биха ми предложили, нито пък аз бих приела, поради вече доказана несъвместимост в характерите, но все пак ако бих се оказала в това бих направила следното
1. По отношение на сглобката – Опитахме, много вярвахме, че би било възможно да повлияем на процесите отвътре, защото проблемът с липса на справедливост и липса на правосъдие е истинският проблем, който спира държавата. И въпреки че знаехме, че да превземеш отвътре крепостта на мафията е практически невъзможно, опитахме. Не стана! Те не се дадоха, ние нямахме достатъчно добра стратегия и търпение. Може би направихме грешки, много, много грешки, но установихме, че само с желание не се получава. Процесите за превземане отвътре са много трудни, дори невъзможни, поне се оказаха невъзможни за нас. Но ние опитахме.
2.Загубихме голяма част от хората, които ни подкрепяха, защото те не оправдаха този опит – да борим системата отвътре. Може би ще загубим още повече от това, че не обяснихме и не признахме същността на неуспеха си. Но тъжната истина е, че сме били обречени. Армията на статуквото е така подредена, че не може или поне е много трудно, да бъде превзета отвътре. Сигурно и липсата ни на опит и нашето желани да постигнем бърз успех, сигурно те са дали отрицателен сигнал към избирателите си. Поемаме вината за грешките си и признаваме – с нашите средства и възможности, превземане отвътре не бе възможно
3. Незабавно спиране на подкрепата за съмнителни индивиди като главсека, подкрепа която отръфна голяма част от хората и изразяване на надежда и граждански натиск за произнасяне на компетентните институции.
4. Незабавно спиране на рефрена „изборите няма да бъдат честни”. От такава кампания имат полза само герб и дпс, частично бсп и възраждане – т.е. партиите с твърди електорати. Меката периферия на ПП, която е и основната част от гласуващите за тях, има нужда от именно обратното – мобилизиране на гражданска енергия за контролиране на вота, оказване на граждански контрол от доброволци за блокиране на купения вот, контрол върху институциите и превантивно обявяване на места, където има опасност от купен вот, блокиране с граждани на ромските и други критични секции, повтарям организиран граждански контрол. Ако нямаме служби , то имаме граждани. Също, чудесна е идеята за външни наблюдатели, но та е нож с две остриета, защото интелигентният избирател на ПП не би искал да бъде третиран като гражданин на третия свят
5. Усмихване на Кирил Петков. Връщане на оптимизма и чара му. Поставяне в устата му на тези, които обясняват грешките , но и стремежите и надеждите. Изваждане на сабрутевци и искренмителци и настимир /по други причини/ от говорителите на кампанията. Тези хора нанасят вреди, те предизвикват смях у избирателя и ако спояват 5 процентното ядро, то разпадат 60 процентната периферия.
6. Разказът за 121 депутата да бъде редуциран до нула. В политиката трябва да се прави разлика между реалното и възможното. Да, трудно е да се отговаря на въпроса…. Ама с кого бихте… след като сме станали неприемливи за всички, но трябва да се намери разумен аргумент с отговори на тези въпроси.
7. Тезата ГЕРБ и ДПС са едно и също, владеят правителството и службите и тн, макар и напълно вярна, изисква отговор на въпроса: „къде бяхте като правихте ремонта на Конституцията”, щото още тогава Пеевски ви каза, че ще става все по-хубаво. Тук признанието… ами ние не очаквахме толкова скоро избори .. е ахмашко и само показва, че не ставате. Което ми се струва, че не бива да се признава, поне не точно в този момент. Защо не ги наричахте мафия, докато се наричахте с мили имена е също въпрос, който иска отговор.
8. И накрая, спадът който показва социологията не е фатален, макар че е двоен, спрямо общия сбор от 2021 година. Но една позитивна, обединяваща, умерено анти и повече про кампания, със сигурност може да върне поне част от „отклонилия се” избирател. Ама вие това го знаете как се прави… казвам го шлагерно. Сигурно пак ще доведете американски експерт, който и срещу 100 000 долара не и могъл да покаже къде е на картата България и ще очаквате той да ви направи „удачните” послания. И ще рецитирате детските градини и пенсиите до пълно посиняване. И пак няма да проработи, ама поне ще сте опитали. И това е нещо.

- реклама -