За или против еврото: ИТН и „Възраждане“ поискаха референдум, Пеевски – против

За или против еврото: ИТН и „Възраждане“ поискаха референдум, Пеевски – против. „Възраждане“ и ИТН предлагат референдум за запазване на българския лев до 2043 г.

„Възраждане“ и „Има такъв народ“ предлагат провеждането на референдум за запазване на българския лев до 2043 г. Предложението ще бъде внесено в деловодството на Народното събрание, обявиха Цончо Ганев от „Възраждане“ и Тошко Йорданов от ИТН.

На въпрос на БНТ защо предлагат срока 2043, от „Възраждане“ отговориха, че такива са разчетите. От ИТН уточниха, че са „за“ присъединяването към еврозоната, но когато България е готова.

Вече 16 години България води последователна политика за влизане в еврозоната и приемане на единната европейска валута евро. ДПС категорично стои зад тази позиция и заявявам, че ние сме против опитите на антиевропейските и проруските партии да се заиграват с темата „референдум за еврото”. Това казва в прессъобщение на Движението председателят Делян Пеевски.

„Като страна членка на ЕС сме пoели ангажимент да въведем единната европейска валута с подписването на договора за присъединяване към ЕС. В този смисъл референдум „за” или „против” еврото би означавало, референдум „за” или „против” членството ни в ЕС. ДПС категорично няма да допусне това”, допълва той.

„ДПС през всичките тези години беше в основата на тази политика и ще бъде до изпълнението на тази цел. Многократно сме обяснявали ползите за хората и бизнеса от приемането на еврото, както и факта, че тъй като страната ни е във валутен борд от 1997, преходът ще е плавен и без проблем. Следователно бизнесът и хората ще имат само ползи от въвеждането на единната европейска валута”, категоричен е Пеевски.

- реклама -