администрацията, пенсионери, звена, обслужване
снимка: Pixabay

„Хвърлят се едни числа без никакви разчети“: Синдикатите против искането на ПП за съкращаване на 30 000 чиновници

„Някой правил ли е анализ защо 15% ще се съкратят? Никой не е правил никакви разчети, не е питал НАП, нито НОИ колко да се вдигат пенсиите и колко осигуровките. Хвърлят се едни числа, без да се правят анализи. Трябва да се говори с всички социални партньори, дали тези хора ще имат алтернативна заетост, има ли нужда от преквалификация. Това ще влоши ли качеството на услугата, което и без това не е толкова високо, колкото ни се иска. Тези числа са неаргументирани“.

Това коментира пред bTV Любослав Костов от КНСБ по повод думите на съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Асен Василев, че се предвиждат 15% съкращения в държавната администрация до края на 2022 г.

По думите му първоначално е заявено, че съкращението ще бъде до края на мандата, а сега до края на следващата година. С 0,5% до 1% ще нараства коефициентът на безработицата, посочи той.

На противоположното време са обаче работодателските организации.

Отдавна е време за съкращения в администрация. Ние като население намаляваме всяка година от порядъка на 45 000 – 50 000 души, а администрацията ни расте. Това е абсолютно неестествено и ненормално“. Това коментира пред bTV председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев.

„Няма да има ръст на безработицата по тази причина, има остър недостиг на работници и специалисти. Стига да искат да работят, тези хора могат да се преквалифицират и да си намерят работа“, каза още той по повод

Представителите на работодателите и синдикатите коментираха и намерението за увеличение на минималната работна заплата.

„Правилният подход за нас е минималните работни заплати да се договарят от браншовите организации на работодатели и синдикати и да са различни за различните икономически дейности. Заплатите в IT сектора например гонят 4000 лева, а в туризма са под 1000 лева. На едното и на другото място една и съща минимална работна заплата е напълно неадекватно“, отбеляза Васил Велев.

Според КНСБ минималната заплата трябва да бъде заплата за издръжка, която да отразява издръжката на живота.

„В България не е така, защото и със 710 лева няма да постигнем заплатата, която дават в Германия, например“, посочи Любослав Костов.

- реклама -