„За“ и „Против“ кабинета „Петков“ Първи реакции след падането на правителството

„За“ и „Против“ кабинета „Петков“ Първи реакции след падането на правителството. Депутатите решиха съдбата на кабинета „Петков“, след като във вторник се проведоха дебатите по мотивите за вота на недоверие. „За“ бяха 123, а 116 бяха „против“. „Въздържали се“ народни представители нямаше. Така правителството не издържа вота на недоверие.

Ето и първите коментари в купоарите на парламента

Лидерът на „Демократична България” Христо Иванов

с коментар от кулоарите на парламента след падането на кабинета „Петков”.

„Единственото нещо, за което сме готови, е да продължим да работим за сериозната трансформация на страната. Ако в крайна сметка се стигне до избори – готови сме затова“, подчерта той. Иванов обясни, че отговорността ще бъде изцяло в коалицията.

„Гласувах против, не защото лидерите на „Продължаваме промяната“ ми наредиха, а защото съм служител на народа и моите причини са съвсем прости, нормални и човешки: надеждата в очите на протестиращите, желанието за нормалност, думите на хората отвън, хората, за които аз работя – думи, които аз чувствам като завет: „омръзна ни цял живот да протестираме“.

Това заяви депутатът от „Продължаваме промяната“ Искрен Митев в обяснението си за отрицателен вот.

„Тези не трябва да пипат власт – моля ви, не се предавайте, разчитаме на вас, мафията – вън, трябваше да му дръпнете вратовръзката по-силно, предстоят по-хубави времена. Промяната вече е започнала не с хората в парламента, а с тези извън него – те поискаха промяната и те ще бъдат гаранта това да се случи, независимо от всичко, защото техният глас е прекалено силен, за да бъде заглушен дори от тази трибуна. Продължаваме промяната с българския народ – заедно“, допълни още той.

Председателят на ПГ на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов също коментира падането на кабинета „Петков“.

„Представете си какво дъно удари това правителство, за да ни принуди да направим това нещо при положение, че няхме коалиционни партньори“, подчерта той. „Прогони ни ни, защото ние бяхме прогонени от тази коалиция“,

„Ние предуппреждавахме от 4 месеца, че по темата за Северна Македония вървят по въже, на което му късат конците, за арогантно поведение, за неколегиалност и в крайна сметка ни прогониха, нарушавайки коалиционното споразумение“, обясни той.

„Сега ми е интересно в парламента, ако влезе т.нар френско предложение прието с ПП-атата, ДП-атата, ГЕРБ, ДПС – тези, които искаха коалиции какво ще направят. Ще се самобичуват ли, ще се самозаплюят ли, самосбият ли“, коментира още Йорданов.

Той обясни, че лицемерието в този парламент е издигнато на невероятно високо ниво. „Кирил Петков трябва да научи нещо много простичко – в парламента има представители на политически сили. Преговори се водят с политически сили – не с всеки един депутат по отделно, защото те не са проститутки, за да бъдат купени“, каза още той.

Йорданов обясни, че ако „Продължаваме промяната“ вземе мандат и ако изпратят покани да разговарят с политическите сили – вероятно „Има такъв народ“ ще проведе разговори.

Депутатът от „Продължаваме промяната“ Христо Петров – Ицо Хазарта се появи на протеста в подкрепа на правителството.

„Парламентът продължава своята работа“, каза той, На въпрос дали му е допаднала политиката, той отговори, че преди около 3 месеца е имал среща с премиера Кирил Петков, на която е бил попитан дали съжалява.

„Аз му казах – да, съжалявам. Съжалява, че много по-рано трябваше да застана срещу тази сган. По-добре късно, отколкото никога“, подчерта Петров. Той обясни, че е очаквал кабинетът „Петков“ да падне.

Лидерът на „Възраждане” Костадин Костадинов веднага след гласуването на вота на недоверие срещу правителството на Кирил Петков също коментира падането на кабинета.

Това правителство бе морално и управленски изчерпано. Този парламент донесе само срам и позор на българската демокрация. Колкото по-бързо бъде изпратен в историята, толкова по-добре за България”.

- реклама -
error: Съдържанието е защитено