За Ада, Великобритания и Брекзит

Британският премиер Тереза Мей отново отива в Брюксел за среща с лидерите на Европейския съюз. Тя ще се опита да намери начин да избегне Brexi без споразумение.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск разбуни духовете със свое  изказване.

„Чудя се как изглежда специалното място в ада, запазено за онези, които настояваха за Брекзит, без да имат никакъв план как този процес да бъде завършен благополучно”, заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

 

Той отбеляза, че все още много хора в Обединеното кралство искат решението да бъде променено. По думите му обаче позицията на британския премиер и на лидера на опозицията в подкрепа на Брекзит изключват подобен ход.

Думите му разгневиха Лондон. Говорител на Тереза Мей отбеляза, че подобен език не помага на преговорите. Темата коментира и лидерът на северноирландската Демократична юнионистка партия.

„Мисля, че изказването беше преднамерено провокативно. То беше неуважително към всички, гласували за напускането на Европейския съюз”, заяви Арлийн Фостър, лидер на ДЮП.

Междувременно се появиха публикации, според които британското правителство тайно е обсъждало планове за отлагане на Брекзит с осем седмици. Подобен сценарий би бил възможен само ако споразумението между Лондон и Брюксел бъде одобрено от парламента в Лондон.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер описа работата си като „ад“ в сряда, когато прецени противоречието, предизвикано от Доналд Туск.

Запитан за изказването Юнкер каза: „Аз съм по-малко католик от добрия си приятел Доналд. Той силно вярва в рая и обратното в ада. Вярвам в рая и никога не съм виждал ада, освен [от] времето, откакто върша работата си тук.. Ад е.“.

 

 

Президентът на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер каза, че Съюзът няма да отвори отново преговори по споразумението, което подписа с Великобритания.

- реклама -