Южноамериканският кондор е застрашен от изчезване

Изправен на един връх на 3200 метра надморска височина лечителят Розендо Кира размахва клонче градински чай, за да призове „пратеника на слънцето“. Малко след това се появява кондорът. Той е застрашено животно.

Така започва репортаж на Евронюз, посветен на южноамериканския кондор.

Кондорът има три метра размах на крилата и е един от най-големите видове летящи птици в света. За страните от Андите той има специално значение и се появява в гербовете на различни държави.

Розендо Кира е оставил за него парче месо на една скала. Мястото е Колумбия. Там индианците коконукос смятат и кондора, и скалите, върху които каца, аз свещени.

„Когато кондорът прелита над тези места, той ни носи послание. Когато се доближи до нас, се чувстваме духовно добре. Когато се отдалечи, това означава, че по някакъв начин се проваляме“, обяснява Кира.

Ритуалът има своя цел. Пристигането на грабливите птици е регистрирано от биолози, които правят първото преброяване на кондорите в Колумбия. Експертите изчисляват, че са останали само около 130 кондора.

Според учените е важно да се знае броят на южноамериканският кондори в Колумбия, за да се събере информация за популацията. Те искат да разберат колко птици има в старната и какво е тяхното състояние.

Международният съюз за опазване на природата (IUCN) смята, че кондорът е застрашен от изчезване. Той е жертва на разрастването на земеделието и животновъдството във високопланинските райони. Фермерите тровят птиците, защото се страхуват, че може да нападнат животните им.

Розендо Кира твърди, че веднъж му се е присънил кондор, който му е показал как да лекува болните. За коренното население, особено в Южните Анди, това е митично животно.

Изчезването на кондора би било трагедия не само за тях.

- реклама -