Южна Корея покани атлетите от Северна Корея на Зимните олимпийски игри в Пьонгчан

Президентът на Република Корея Мун Дже Ин отправи покана към севернокорейските атлети да се включат в Зимните олимпийски игри през 2018 година, които ще се проведат в Пьонгчан. Според него участието на спортистите има голям шанс да намали напрежението на Корейския полуостров, предаде агенция „Йонап“.

„Ако Северът и Югът съумеят да се обединят в подобно време, това ще се превърне във великолепна възможност да покажем на света, че конфликтът може да утихне“, каза Мун Дже Ин по време на специално мероприятие в Ню Йорк.

Мун обеща още, че ще се бори и ще положи всички усилия, за да гарантира, че атлетите на КНДР ще получат равен шанс да участват в игрите.

„Заедно с Международния олимпийски комитет (МОК) ще се опитваме до последната минута, бъдете търпеливи. Пътят, който Южна Корея ще трябва да измине няма да е лек“, добави държавният глава.

По-рано ръководителят на МОК Томас Бах също сподели, че организацията възнамерява да даде възможност на спортистите от КНДР в Зимните олимпийски игри и по-специално да „им предостави помощ при преминаването на квалификационни състезания.“

Зимната Олимпиада в Пьонгчанг ще се проведе между 9 и 25 февруари идната година.

- реклама -