THAAD ПРО система САЩ Южна Корея

Южна Корея отказа да плати противоракетната система THAAD

Правителството на Южна Корея отказа да изплати един милиард долара на САЩ за разполагането на системата за противоракетна отбрана THAAD.

Това предава радио Voice of America.
В изявление от Министерството на отбраната в Сеул се казва: „Няма промени в позицията на Южна Корея и САЩ, че нашето правителство предоставя терен и помощни съоръжения, а САЩ поемат разходите за внедряването, експлоатацията и поддръжката на системата THAAD“.
Разполагането на THAAD бе договорено миналата година от администрацията на президента Барак Обама и държавния глава Пак-гън Хе.

В интервю за агенция Reuters Донадл Тръмп обаче настоя Сеул да плати на Вашингтон разходи в размер един милиард долара, направени от американска страна за инсталирането на противоракетната система.

Наземната система THAAD е предназначена за прихващане на основните части на балистични ракети в последния етап на средния участък на треакторията на полета и при отправяне към целта. Тя е предназначена за обезпечаване на защитата на американските войски и техните съюзници, а също и на градове и стратегически обекти от балистични ракети с малък обсег.

Категорично против разполагането на това съоръжение са Русия и Китай.

САЩ ще преосмислят Договора за свободна търговия с Република Корея. Доналд Тръмп го нарече „ужасен“ от гледна точка на изгодата на Съединените щати.

Тази позиция потвърди по-рано и вицепрезидента Майкъл Пенс. По време на визитата си в Сеул обяви, че той съдържа „твърде много препядствия“ пред американските бизнесмени, които работят в Южна Корея. Като проблем той изтъкна и търговския дисбаланс, рязко увеличен след подписването на документа през 2012 година.

По време на предизборната си кампания президентът Доналд Тръмп нееднократно крикикува договора, като го нарече „нечестен“ и „неизгоден“ за Америка, която се била лишила заради него от 100 000 работни места. В Южна Корея се опясяваха, че след избирането на Тръмп, той ще се обяви за прекратяването му или ще поиска значителни промени.

 

- реклама -