Северна Корея, ракета, Япония

Южна Корея е в очакване на нов ракетен пуск от северната си съседката днес

Южна Корея е в очакване на нов ракетен пуск от северната си съседката днес

Южнокорейскте власти предполагат, че днес Северна Корея ще проведе ново ракетно изпитание по случай националния си празник – Деня на основаването на републиката.

Миналата година Пхенян използва именно 9 септември, за да извърши петия си ядрен опит.

Сега южнокорейското разузнаване смята, че има голяма вероятност Ким Чен Ун отново да избере именно тази дата за поредната си проява на ядрена мощ. По-рано Националната разузнавателна служба на Южна Корея алармира, че страната му е започнала процеса по транспортирането на балистична ракета към западното крайбрежие на страната.

Приготовленията се извършваха предимно през нощта. Тогава службата не изключи вероятността изпитанията да включват тест на междуконтинентални балистични ракети (МКБМ).

В неделя Северна Корея обяви, че е извършила успешен опит с водородна бомба. Тя може да бъде използвана като бойна глава за междуконтинентална балистична ракета. Това предизвика остра реакция на световната общност. Великобритания, САЩ, Франция, Южна Корея и Япония незабавно поискаха свикване на извънредно съвещание на Съвета за сигурност на ООН.

Междувременно САЩ, Китай и Южна Корея заплашиха и с военен ответ при следваща провокация от режима на Ким Чен Ун.

- реклама -