Южна Корея

Южна Корея избира президент

Днес южнокорейците ще застанат пред избирателните урни, за да изберат своята визия за бъдещето на целия Корейски полуостров.
Повече от 139 000 избирателни секции бяха отворени в очакване за рекордно висока избирателна активност.

Южнокорейците все още са изпълнени с гняв от разкритията за финансовите злоупотреби по високите етажи на властта, които доведоха до импийчмънта на президента Пак Гън Хе. Икономическият застой, високият процент безработица и широко разтворената ножица между бедни и богати също предизвикват смесица между тревожност и бяс сред гражданите, отбелязват световните медии.

Според социологическите проучвания победител в предсрочните президентски избори вероятно ще бъде либералният демократ Мун Дже Ин – бивш адвокат за правата на човека, който се очаква да спечели 38% от гласовете на корейците. Следващи по популярност са представителят на Центристката народна партия Ан Чол Су и кандидатът на Консервативната партия на свободата на Корея Хон Джун Пьо. По предварителни данни те ще спечелят около 18%.

Мун Дже Ин и съпругата му

Смята се, че победата на Мун Дже Ин ще бъде историческа и ще окаже благоприятно влияние върху отношенията между двете разделени Кореи, и между Сеул и Вашингтон.

64-годишният кандидат, когото критиците обвиняват в „мекушавост” спрямо Севера, базира политическата си програма върху плановете за диалог със северната съседка, намаляване на напрежението и започване на мирни преговори.

Мун Дже Ин обещава на южнокорейците по-голяма независимост в отношенията със САЩ, осигуряващи сигурността на Сеул с разположените 28 500 войници в страната.

- реклама -