В Южна Австралия 50 000 дома стават производители на електроенергия

Около 50 000 домове в Южна Австралия ще получат слънчеви панели и акумулатори Tesla, съобщи щатското правителство, като така къщите ще се превърнат в гигантска, взаимосвързана електроцентрала

Южна Австралия вече е дом на най-големия „акумулатор“ в света по проект, управляван от Елън Мъск, който осигурява електричество за над 30 000 жилища.

Щатското правителство оттогава търси повече начини – особено чрез възобновяеми енергийни източници – за преодоляване на енергийните си проблеми, след като „безпрецедентна“ буря предизвика мащабен срив в цялата страна през 2016 г.

Според нов план, представен в неделя, мрежа от слънчеви панели, свързани с акумулаторни батерии, ще бъде предоставена безплатно на домакинствата и ще бъде финансирана от продажбата на излишната електроенергия, генерирана от мрежата, каза правителството.

„Моето правителство вече е доставило най-големия акумулатор в света, сега ще доставим най-голямата виртуална електроцентрала в света“, заяви премиерът Джей Уитърил.

„Ще използваме домовете на хората като начин да генерираме енергия за електиречската мрежа в Южна Австралия, като участващите домакинства ще се възползват от значителни икономии в сметките си за енергия“.

Пробната фаза ще започне с 1100 обществени жилищни сгради, всяка снабдена с 5kW слънчева панелна система, свързана с акумулатор на Tesla.

След пробите системите ще бъдат инсталирани на още 24 000 обществени жилищни сгради, преди схемата да бъде отворена за други австралийци в региона през следващите четири години.

Правителството също така ще потърси търговец на електроенергия на едребно, за да увеличи конкуренцията на пазара.

Внедряването ще бъде подкрепено от щатското управление чрез безвъзмездна помощ от 2 млн. долара (1,6 млн. щатски долара) и от заем от 30 млн. долара от фонд за възобновяеми енергийни източници.

От Tesla заявиха пред АФП, че виртуалната електроцентрала ще осигурява 250 мегавата соларна енергия и 650 мегаватчаса ще се съхраняват в акумулаторите.

„В ключови моменти виртуалната електроцентрала може да осигури толкова голям капацитет, колкото голяма газотурбинна или въглищна електроцентрала“, добавят от компанията.

Австралия е един от най-големите производители на въглища и газ в света, но срива в подаването на електроенергия в южните области на страната повдигна въпроса за енергийната сигурност.

- реклама -