заетост

Юрофаунд коригира данните за България в доклада за влиянието на COVID-19 върху заетостта

Европейската фондация за подобряване на условията на живот и труд (Юрофаунд) коригира данните за България в изследването за влиянието на пандемията от Ковид-19 върху заетостта и трудовия живот в ЕС.

Причината е, че в първоначално публикувания на 11 март доклад е съдържаше некоректна информация за страната ни. Ревизираните данни за България са публикувани на 23 март на сайта на Юрофаунд, информира изпълняващият длъжността директор на фондацията Мария Йепсен в писмо до министъра на труда и социалната политика Деница Сачева.

В него тя обяснява, че първоначалният вариант на изследването е съдържал неточна бюджетна информация за схемата за изплащане на компенсации за запазване на работните места в засегнатите от коронакризата предприятия, добила популярност като мярката 60/40.

Европейската фондация е била уведомена за този проблем до 17 март. Тогава Министерството на труда и социалната политика изпрати писмо, с което сезира агенцията за допуснатата неточност. Юрофаунд веднага публикува на сайта си информация, че данните за България са в процес на проверка, докато бъдат представени коректни данни от кореспондента на Юрофаунд за страната ни. След това докладът е бил изцяло преработен.

- реклама -