Софийският университет

Юридическият факултет на Софийския университет изпревари Харвард в класация по право

Огромен успех за Юридическия факултет на СУ „Свети Климент Охридски“ – факултетът зае първо място в Европа и трето място в света в престижната класация на международни състезания по право NICA Law school ranking. Класацията сравнява представянето на юридическите факултети по света на базата на проведени състезания.

Първите две места заеха отбори от Сингапур, а отборът на Харвард е на седмо място.

„Това наистина е значим успех, както за факултета, така и за нашите студенти и техните партньори. Става въпрос за 15 състезания и повече, така че това е един колосален успех, съвкупен. Друг успех е, че състезанията са на английски език, така че нашите отбори побеждават студенти, на които английският език е роден“, каза в „Денят започва“ доц. д-р Мартин Белов, зам.-декан на Юридическия факултет.

А опитът, който студентите трупат по време на състезанията, е изключително ценен за бъдещата им кариера в правото, допълват треньори на отборите.

„В различните състезания се засягат различни материи като повечето от тях не се преподават в университета и затова започваме още лятото. След това излизат казусите на всяко едно от състезанията и започваме да подготвяме писмени защити от двете страни. Това е тежък труд, защото започваме от нулата – да проучваме казуса, да избираме най-силните аргументи, да ги защитим писмено, да ги изразим убедително. След това започва подготовката за устната фаза, която изисква много по-различен набор от умения. Там тренираме говоренето – да си изразим убедително пред съдиите позицията, да я защитим и да сме по-добри от отсрещния отбор. Това дава безценен опит и се надявам да бъде използван от участниците в бъдещите им кариери“, каза Петя Аджопова, треньор.

„Аз започнах кариерата си в международните състезания по право като участник преди повече от 10 години и оттогава досега не съм спирала да се занимавам с тях. Емоцията е коренно различна, но това, което получаваш като усещане, тренировка и подготовка са ценни качества, които продължаваш да използваш през целия си професионален път“, изтъкна гл.ас. Цветелина Димитрова, треньор.

- реклама -