Юнкер за укрепването на външните граници на ЕС : Някои европейски лидери са брутални лицемери

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в интервю пред немското издание Die Welt се оплака от „бруталното лицемерие“ на неназовани лидери на страни-членки на ЕС.

По думите му те повече от две години са призовавали за по-добра защита на външните граници на Съюза, а после, когато Комисията е направила предложение, са го отхвърлили.

„Останах до голяма степен изненадан от някои случки в последно време. От повече от две години, всички лидери на страни-членки призовават за по-добра защита на външните граници на Европа“, заяви Юнкер и посочи, че „Европейската комисия прие тези призиви на сериозно и изготви предложение за засилване на защитата на външните граници чрез увеличаването на европейските гранични полицаи до 10 хиляди до края на 2020 година“.

Председателят на ЕК изрази учудването си, че „сега, изведнъж, бяха изразени резерви от много страни заради предполагаемия ефект върху националния суверенитет. Казва ни се, че всичко се движи твърде бързо, а цитираните цифри са твърде високи. Това е брутално лицемерие!“ – категоричен е Юнкер.

Първо искат от ЕК да направи нещо, в последствие ние правим предложение, а сега точно тези, които критикуваха на най-висок глас недостатъчната защита на външните граници на ЕС, не искат да се ангажират. Европа не може да действа така“, обясни председателят на Комисията.

Той препоръча „ да действаме бързо, за да гарантираме, че сме подготвени и че външните граници на ЕС наистина са под контрол“. Юнкер призова „заинтересованите страни-членки да оставят настрана своите резерви и бързо да приемат предложението за защита на външните граници на ЕС“.

източник: Фокус

- реклама -