Юнкер санкции САЩ Русия ЕС интереси икономика

Юнкер: Всички държави от Общността трябва да се присъединят към валутния съюз и Шенген – НА ЖИВО

В рамките на годишната си реч за състоянието на Европейския съюз председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер се застъпи за въвеждане на единната европейска валута във всички държави от Общността

Включително в по-бедните източноевропейски страни, предава германското издание Focus.

Люксембургският политик настоя за по-тясно сътрудничество между държавите. Освен присъединяване към валутния съюз, Юнкер призова всички членки да бъдат допуснати в Шенгенската зона. Освен това ЕС трябва да продължи да се разширява: до 2025 г. Съюзът може да има около 30 членове.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че „вятърът се е върнал в европейските платна“ и континентът става все по-обединен, а икономиката набира инерция година след Брекзит.

„Всичко това ме кара да вярвам, че вятърът се е върнал в европейските платна“, заяви председателят на ЕК във встъпителната си реч при откриването на новия парламентарен сезон в Страсбург.

„Сега имаме период на възможности, но той няма да продължи вечно. Нека се възползваме максимално от момента и нека уловим вятъра в платната си“, допълни той.

- реклама -