Юнкер

Юнкер се пошегува с честата смяна на премиерите в Румъния

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер прие новия румънски премиер Виорика Дънчила. Това е петият румънски премиер, когото приемам от 2014 г. насам.

„Надявам се този цикъл да спре, започвам да му губя края“, коментира Юнкер пред журналисти след срещата.

Той съобщи, че е заявил отново убеждението си за необходимостта механизмът за сътрудничество и проверка да приключи преди края на мандата на действащата комисия (средата на идната година). Мястото на Румъния е в Шенген, добави той, цитиран от БТА.

Председателят на ЕК заяви, че има пълно доверие в румънското правосъдие. Той отбеляза, че единственото лошо е в това, че някои местни политици създават впечатлението, че искат да заобиколят закона. По неговите думи някои политически среди в Румъния трябва да избягват действия, които приличат на заплаха за върховенството на закона. Не съм особено разтревожен за Румъния, каза Юнкер.

Ще направим всичко по силите си за открито сътрудничество с институциите на ЕС, заяви Дънчила. Тя определи като „неподходящо“ Румъния да поеме председателството „под някакъв вид наказание“, каквото за нея е наблюдението на ЕК. Дънчила настоя въпросите с върховенството на закона и нуждата от борба с корупцията да бъдат обсъждани, когато има съмнения, конкретно, а не общо.

- реклама -