Жан Клод Юнкер

Юнкер: САЩ няма да се занимават със сигурноста на Европа, трябва сами да се погрижим за това

Председателят на ЕС настоява за развитие на европейски отбранителен съюз

В дългосрочна перспектива САЩ няма да се занимават с обезпечаването на сигурността на Европа и затова членките на ЕС трябва сами да се погрижат за това. Изявалението е на председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, цитиран от ТАСС.
Необходимо ни е да организираме другояче европейската отбрана„, каза Юнкер в ежегоден доклад за ситуацията в Европа на форум в Берлин, организиран от фондация „Конрад Аденауер“.
Американците в дългосрочна перспектива нямат да се грижат за сигурността на европейците. Трябва сами да се заемем с това. Поради това е нужно да се придадат нови импулси на развитието на европейския отбранителен съюз, включително за създаване на европейска армия„, заяви Юнкер.
Това е музиката на бъдещето, тя вече свири, но много европейци още не я чуват„, добави той.

Юнкер очаква от Тръмп ясна позиция по ключови въпроси

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че иска яснота в позицията на новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп по въпросите на световната търговия, отношенията с НАТО, климатичните промени.

„Бихме искали да разберем как ще се развива политиката в сферата на глобалната търговия, каза Юнкер в Берлин. „Бихме искали да знаем какви са намеренията му спрямо северноатлантическия алианс. Трябва да знаем каква политика смята да държи по въпросите на климата. Това трябва да се изясни в близките месеци”, посочи Юнкер.

- реклама -