Юнкер ЕК ЕС санкции Русия САЩ

Европейските лидери скептични относно предложенията на Лондон за защита на европейските граждани

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че предложенията на Великобритания за защита на правата на европейските граждани на нейна територия след Брекзит са „недостатъчни“, докато Белгия ги определи като „особено неясни“.

„Това е първата стъпка, но тази стъпка е недостатъчна“, каза Юнкер по време на втория ден от срещата на върха на лидерите от ЕС в Брюксел.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск изрази разочарование от предложението на британския министър-председател Тереза Мей. Според него, това предложение може само да влоши ситуацията на европейските граждани, които живеят в Обединеното кралство.
Първото ми впечатление е, че предложението на Обединеното кралство е под нашите очаквания, и рискува да влоши положението на нашите граждани във Великобритания“, заяви той по време на пресконференция.

Граждани на ЕС, който живеят във Великобритания, ще получат стабилен статут за 5 години

По време на официална вечеря в четвъртък британският премиер Тереза Мей представи своите планове за предоставяне на постоянни права на близо 3-те млн. европейски граждани на територията на Великобритания след излизането й от съюза. Това е и нейното първо предложение по един от най-наболелите въпроси в преговорите с Брюксел, които започнаха този понеделник.

Тереза Мей предложение правата граждани ЕС Великобритания Брекзит

Европейските лидери отказаха да обсъждат въпроса по време на срещата, посочвайки, че това е работа на официалните преговарящи на двете страни.

Белгийският премиер Шарл Мишел заяви по отношение на предложението, че то е „особено неясно“ и се надява в скоро време да се уточнят повече технически детайли. „Не искаме да купуваме прасе в чувал“, каза той, използвайки английския израз за договаряне на нещо, преди то да бъде проверено. „Правата на европейските граждани трябва да бъдат гарантирани в дългосрочен план“, допълни той.

От своя страна австрийският канцлер Кристиан Керн се изказа по-меко по отношение на предложенията на британския премиер, но също заяви, че е необходима още работа. Според него те са „добро първо предложение, което аз оценявам, но е ясно, че трябва да инвестираме много повече работа“.

Пред своите колеги Мей обеща, че нито един европейски гражданин, живеещ във Великобритания, няма да трябва да напусне страната, когато тя излезе от Съюза, предлагайки нови постоянни права за тези, които са пристигнали на Острова преди определена дата, но без да уточнява кога точно.

- реклама -