Юнкер преди срещата на върха за Брекзит: Това е тъжен ден и голяма трагедия!

„Това е тъжен ден. Да видиш държава като Великобритания… да напуска ЕС не е момент на радост или повод за празнуване. Това е тъжен ден и голяма трагедия“. Това заяви председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер при пристигането си на срещата на върха в Брюксел, на която се очаква да бъде подписано окончателното споразумение за Брекзит.

Главният европейски преговарящ по въпросите за Брекзит Мишел Барние заяви, че Великобритания и ЕС ще останат „съюзници, партньори и приятели“, след като подпишат споразумението за излизане на Лондон от еврообщността, съобщава АФП.

 

„Сега е времето всеки да поеме своята отговорност“, заяви Барние.

 

 

 

 

Държавни и правителствени ръководители на 27-те страни-членки вече пристигнаха в Брюксел за срещата на върха, белязана от огромен медиен интерес. Сред тях е и българският премиер Бойко Борисов, който ще гласува в подкрепа на споразумението между ЕС и Великобритания.

Проектът на споразумението съответства на интересите на България, се казва в съобщение на правителствената пресслужба. По-рано през седмицата Министерският съвет одобри позиция в подкрепа на постигнатите договорености.

- реклама -